Suspectaţi de evaziune fiscală, administratorii celor mai importante firme de distribuţie din judeţ se plâng că afacerile le sunt ruinate din cauza măsurilor preventive dispuse de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.
Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor au efectuat la finele săptămânii trecute şapte percheziţii la sediile unor societăţi comerciale ca urmare a deschiderii unui dosar de cercetare penală pentru infracţiunea de evaziune fiscală. Procurorii vorbesc despre un prejudiciu estimat la un milion de lei. La sediul Poliţiei din Caraş-Severin au fost conduse 15 persoane, dar nu s-a făcut nicio propunere de arestare preventivă sau reţinere pe bază de ordonanţă. În schimb, s-a luat măsura obligării de a nu părăsi localităţile de domiciliu, şi administratorilor li s-a interzis să interacţioneze cu contabilii firmelor lor. În urma percheziţiilor au fost ridicate pe lângă documente şi mai multe calculatoare, în special cele pe care se ţinea gestiunea şi contabilitatea. În aceste condiţii, societăţile comerciale s-au văzut puse în situaţia de a nu mai putea să-şi continue activitatea. Dacă unele dintre ele şi-au lăsat angajaţii acasă, altele au achiziţionat calculatoare noi şi au trimis agenţii în teren, fiind capabile să emită facturi şi chitanţe, chiar dacă sistemul de lucru este mai greoi în absenţa bazelor de date.
Tocmai din aceste motive, aproape toţi cei în cauză au formulat plângeri împotriva ordonanţei procurorului. Gheorghe Albu, administratorul societăţii Senior Albu, şi Mariana Popovici, contabila firmei, sunt doar doi dintre cei care au apelat la instanţă. „Faţă de clientul meu s-a luat într-adevăr măsura preventivă de a nu părăsi localitatea şi i s-a interzis să ia legătura cu contabila firmei. În opinia mea e un lucru inadmisibil, fiindcă se îngrădeşte dreptul la muncă al contabilei, care nu se poate prezenta la locul de muncă deoarece s-ar întâlni cu administratorul firmei. E o soluţie pe care am contenstat-o la Tribunalul Caraş-Severin, cerând în primul rând revocarea interdicţiilor de a părăsi localitatea şi de a lua legătura cu contabila firmei. Patronul firmei Senior Albu este un om cu o activitate impecabilă, un om respectat în municipiul Caransebeş, care în opinia mea nu se face vinovat de vreo faptă penală. Până în momentul de faţă prejudiciul este unul estimativ, neefectuându-se nicio expertiză. Mai mult decât atât, la astfel de infracţiuni, instanţele iau măsura interzicerii de a părăsi ţara, şi nicidecum localitatea”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin.
Apărătorul patronului firmei Senior Albu anticipează pierderi uriaşe pentru firmele acuzate de evaziune fiscală, şi asta, pentru că ancheta într-un astfel de caz ar putea dura foarte mult, timp în care toate calculatoarele ridicate la percheziţii sunt indisponobilizate. „Nu mi se pare normal să se pună lacăt pe aceste firme, întrucât fără bazele de date din calculatoarele ridicate activităţile societăţilor comerciale sunt întrerupte. Un număr foarte mare de angajaţi nu au ce lucra. Percheziţiile informatice vor dura foarte mult şi vor dăuna mult societăţilor”, a mai spus Bolosin.
Rămâi pe expressdebanat.ro. Revenim cu amănunte!