Având în vedere că la momentul actual tot mai mulți absolvenți doresc să își deschidă propriul business pe care să îl coordoneze independent, iar joburile clasice tind să fie depășite, programul Start-Up Nation devine din ce în ce mai căutat în rândurile potențialilor antreprenori.
Tinerii antreprenori români, atât din mediul urban, cât și din mediul rural vor fi susținuți în implementarea planurilor de afaceri, în crearea de noi locuri de muncă și în dezvoltarea de noi obiective de investiții. La Timișoara a avut loc un seminar de informare în acest sens, care le aduce la cunoștință persoanelor interesate condițiile și beneficiile în privința finanțării și a garantării. Care sunt acestea?
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și Banca Transilvania, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat un seminar de informare, intitulat „Soluții financiare de susținere a mediului antreprenorial”. În cadrul acestuia, au fost prezentate soluțiile de finanțare și garantare destinate antreprenorilor aflați la început de drum, declarați admiși în programul Start-Up Nation 2018-2019 și care intenționează să acceseze creditul punte de la Banca Transilvania, garantat de FNGCIMM. În plus, participanții au aflat informații privind soluțiile de finanțare și de garantare pentru: investiții și dezvoltarea afacerilor, creșterea calității vieții – programul „Investește în tine”, programul „Prima mașină”, programul „Prima casă”, precum și produse alternative din portofoliul FNGCIMM pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor.
„Instituțional, prin procese interne de optimizare a activității, am reușit să diminuăm comisionul de garantare la jumătate față de prima ediție a programului Start-Up Nation 2017-2018. Dacă în această perioadă comisionul de garantare era de 3,8%, începând cu anul 2019, mai exact după data de 25 iulie, societățile nou înființate, care au o vechime de până la 36 de luni, vor beneficia de garanția fondului, în procent de 80%, deci maximum 160.000 de lei, dar cu un comision mult diminuat, de 1.05% (…) La întâlnire au fost invitați, pe lângă tinerii antreprenori, și firme de consultanță și vrem să le prezentăm mecanismul de garantare, iar datorită optimizării fluxurilor operaționale în cadrul FNGCIMM, garanția financiară se poate obține zi de zi. Deci practic, în momentul când primim notificare de garantare, în aceeași zi, banca finanțatoare primește scrisoarea de garantare”, declară Gheorghe Lăpădat, director general FNGCIMM.
Din derularea primei ediții a programului Start-Up Nation s-a remarcat faptul că în top 5 activitățile cele mai intense sunt cele din zona IT, din zona brutărie, cofetărie, patiserie, activități în domeniul medical, respectiv stomatologie – un domeniu mai puțin finanțat în ultimii ani – prelucrarea altor articole de îmbrăcăminte și nu în ultimul rând, activitatea de prelucrare în industria mobilei.
„O temă de mare interes a fost finanțarea. De aceea, astăzi este al doilea eveniment pe care îl organizăm cu FNGCIMM, pentru a da posibilitatea atât antreprenorilor, cât și persoanelor fizice să garanteze finanțarea altcineva decât cu imobilele lor. Suntem mulțumiți de colaborarea pe care o avem cu FNGCIMM și putem să vă spunem că sunt destul de multe firme care au apelat la acest sistem. Atât antreprenorii, atât cei care accesează Start-Up Nation sau «Prima casă», ca să poată beneficia de această garantare la finanțarea pe care o au, trebuie să lucreze cu banca cu care fondul de garantare are convenție”, spune Florica Chiriță, președinte executiv CCIAT.
Deja există 500 de aplicanți la nivel național, iar pe zona de vest a țării sunt 45 de tineri antreprenori care au obținut finanțare și garantare. Județul Hunedoara se află în fruntea ierarhiei, urmat de Timiș, Arad și Caraș-Severin.