Afacerea de top a Episcopiei, cu zeci de mii de euro profit, a dus la donarea bibliotecii!

După ani întregi de tergiversări s-a clarificat situația sediului Bibliotecii Municipale „Mihail Halici” din municipiul Caransebeș. Deși Episcopia a intenționat inițial să vândă imobilul, mai marii bisericii s-au răzgândit și au donat clădirea administrației locale.

Episcopia Caransebeșului a acordat cu titlu gratuit clădirea municipalității. Decizia a fost luată în ședința Consiliului Eparhial din 26 septembrie. „Este încă o dovadă a bunei colaborări pe care Episcopia Caransebeșului o are cu administrația locală. Mulțumim Prea Sfințitului Episcop Lucian pentru donație și vom fi și în viitor alături în tot ce va ctitori pentru eparhie”, ne-a declarat primarul Marcel Vela.

Un an de zile au durat formalitățile de donație, Consiliul Local al municipiului Caransebeș acceptând încă din luna iunie a anului trecut donația făcută de Episcopie având ca obiect imobilul, monument istoric situat pe strada Mihai Viteazul. Se încheie astfel un capitol de tensiuni între administrația publică locală și Episcopie, care a dorit înstrăinarea acesteia pentru atragerea de fonduri la bugetul eparhiei.

În momentul susținerii dreptului de preempțiune al clădirii de către Primăria Caransebeș, Episcopia a intenționat, într-o primă etapă, să vândă administrației biblioteca. Având în vedere bunele relații dintre cele două instituții, dar și alocările de fonduri de la buget pentru diverse lucrări de reparații și renovări ale bisericilor din Caransebeș, conducerea Episcopiei a hotărât donarea bibliotecii către municipalitate.

În urma unui top întocmit de ziarul „Gândul”, Episcopia Caransebeșului se află pe locul 15 la nivel național în ceea ce privește profitul de 57.000 de euro realizat în 2014. La polul opus, Patriarhia Română și eparhiile sale au declarat anul trecut la Ministerul de Finanțe profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro, bani înregistrați în contabilitate ca excedent, pentru că structurile Bisericii Ortodoxe Române sunt entități juridice fără scop patrimonial.