Costumele populare, o adevărată afacere

Muzeografii scriu proiecte europene, ca să poată promova cultura și identitatea Banatului, care este pe cale să se risipească. Asta, din cauza superficialității de care dau dovadă oamenii. De exemplu, portul popular este una dintre componentele care delimitează Banatul de alte zone din țară, dar cărășenii preferă să vândă costumele în loc să le păstreze sau să le dea muzeografilor.

Valea Carașului și Valea Nerei sunt văile în jurul cărora s-a format Banatul. Muzeografii, etnografii și arheologii cărășeni încearcă să refacă istoria zonei, dar și să o promoveze pe tot mapamondul. Aceștia spun că particularitățile Banatului Montan sunt multe, iar esențial este ca istoria zonei să se delimiteze de cea a Transilvaniei. În timp, multe dintre monumentele istorice au fost distruse de bătălii, de vremuri și de oameni.

De exemplu, dacă în 1957, în Banat erau 500 de mori cu roată orizontală, acum mai sunt mai puțin de 100. În aceeași situație este și portul popular. Pe lângă faptul că tradiția trebuie să lupte cu evoluția lumii contemporane, cei care cercetează costumele tradiționale spun că se mai confruntă cu un fenomen. Mai exact, acesta se referă la neglijența oamenilor, care sunt mai preocupați să facă bani, decât să păstreze cu sfințenie ceea ce le-a rămas din moși strămoși: costumele populare. Astfel că, muzeografilor le este foarte greu să reconstiuie vremurile apuse.

„Costumele populare dispar, se vând în străinătate și foarte puține rămân în muzee. Menirea noastră a fost să facem un catalog al costumului popular românesc, sârbesc, crașovenesc din acest spațiu, ceea ce s-a și realizat, dar cu mare dificultate. Vânzarea lor peste granițele țării a devenit o adevărată industrie”, a declarat exclusiv pentru reporterii „Express de Banat”, Dumitru Țeicu.

Italienii, interesați de tradiția românească
Un exemplu în acest sens ar fi sutele de anunțuri postate pe internet. Oamenii scot din start din calcul donarea lor. „Le vând ca să fac bani. Sunt vechi din 1890. Exclud varianta donării, în niciun caz nu vor ajunge în muzeu. Prefer să le vând, pentru că o duc rău pe plan financiar! Le-am moștenit de la o străbunică”, a spus unul dintre cei care postează anunțurile pe site-urile de specialitate. Prețul de pornire este de 2.800 de lei, dar în urma negocierilor mai coboară câteva sute de lei. Cei mai interesați de costumele populare sunt italienii.

 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/