Afacerea coronavirus: Măști de gaz și combinezoane vândute pe site-urile de mica publicitate ca elemente de protecție

Epidemia cauzată de coronavirus a dat startul vânzărilor pe internet a măștilor de protecție și a combinezoanelor. Mai multe anunțuri au fost deja publicate, iar cele mai noi produse „lansate” sunt măștile de… gaz.

Când vine vorba de ingeniozitate, românii se află pe primul loc, iar dacă în ecuație este inclus și un mic câștig financiar este cu atât mai bine. Au fost confirmate cazuri de îmbolnăvire cu 2019-nCoV în 26 de țări, dar România nu se află printre ele. Cu toate acestea oamenii au început să vândă pe internet tot felul de produse care ar putea proteja populația de noul virus. În vreme ce măștile medicale și combinezoanele nu mai sunt o noutate, cele de gaz par să fie „noul trend” în materie de protecție.

„Mască militară contra gazelor destinată pentru protecția nucleară, bacteriologică și chimică a trupelor împotriva gazelor de luptă militare și cu siguranță va face față pentru protecție biologică împotriva Corona Virus Wuhan” – aceasta este descrierea unui anunț postat pe internet. Produsul, vândut cu 99 de lei, acoperă toată gama de gaze, este reglabil, iar filtrul nu expiră. În cazul în care mască nu va fi folosită, cumpărătorul tot se alege cu ceva: „este potrivită și ca decor/recuzită pentru filme vechi, vintage, videoclipuri”, se mai arată în anunț…

Tot la 99 de lei un timișorean vinde „combinezoane originale, sigilate, care protejează inclusiv împotriva Corona Virus Wuhan”. „Marfa” altor persoane se limitează la tot felul de măști, iar la acest capitol prețurile se situează între 15 și 50 de lei. Adevăratele afaceri de pe urma fenomenului se înregistrează însă la nivelul companiilor care produc sau furnizează echipamente de protecție și sanitare și care recunosc că vânzările au crescut rapid în ultimele săptămâni.

La nivel mondial, bilanțul epidemiei este îngrijorător. Până acum au fost raportate 17.300 de cazuri, iar numărul deceselor a depășit 360.