Afacere de sute de milioane de euro în Caraș-Severin, blocată de Guvernul României!

Schimbările mult prea dese care au loc la nivelul Guvernului României, interesele financiare ale unora și dezinteresul altora îngroapă o afacere în care s-ar învârti sume amețitoare și care ar da de lucru la zeci, poate sute de oameni!

Micuța comună Ocna de Fier e deja celebră în toată lumea datorită apei cu particule de aur și argint care obține an de an cele mai prestigioase medalii prin care se recunosc calitatea și unicitatea. Pe raza aceleași comune mai există o „mină de aur”. E vorba despre un zăcământ important de calcar. Societatea Apergmin SRL din Reșița s-a asociat cu Consiliul Județean Caraș-Severin în vederea exploatării într-un perimetru care înseamnă 1 km pătrat. Perimetrul respectiv e autorizat de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale și s-a obținut „verde” de la Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin încă din 2009. Doi ani mai târziu s-a negociat și încheiat licența de dare în administrare, numai că aceasta trebuie aprobată prin Hotărâre de Guvern. Iar aici totul s-a împotmolit.

Toate măsurile pregătitoare pentru implementarea proiectului au fost luate, explică Corneliu Radu Paiușan, reprezentantul SC Apergmin SRL. S-au cumpărat terenurile, s-au obținut avizele și autorizațiile necesare și s-au reabilitat două drumuri forestiere pentru care s-a cheltuit ceva mai mult de 1 milion de euro, ele urmând să fie folosite ca variante ocolitoare pentru localitatea Ocna de Fier. Ultimul pas care trebuie făcut pentru realizarea instalației industriale pentru producția de microgranulate de carbonat de calciu e intrarea în vigoare a licenței. „Din cauza multelor schimbări din componența Guvernului României, documentația pentru promovarea licenței a fost pentru a zecea oară refăcută și a intrat pe circuitul de avizare!”, a explicat Corneliu Radu Paiușan.

Practic, din cauză că licența nu este încă publicată în Monitorul Oficial, zăcământul de calcar din Poiana Danilii nu poate fi valorificat. De aici se poate exploata în prezent doar piatră brută, în 2018, spre exemplu, fiind vândută o cantitate de 30.000 de tone. Darea în administrare pentru exploatarea rezervelor de calcar industrial și de construcție în perimetrul Ocna de Fier a fost negociată pentru o perioadă de 20 de ani. Se apreciază a avea un impact social pozitiv, cel puțin asupra forței de muncă locale. Redevența minieră este de 0,35 euro/tonă de producție minieră de calcar industrial și de construcție extrasă din zăcământ. În cei de 20 de ani contractuali, s-ar extrage 13.340.000 tone! Valoarea redevenței pe care o va încasa statul român este de 6,7 milioane euro! Valoarea medie anuală a redevenței datorate bugetului de stat se ridică la aproximativ 233.000 de euro.

Sursă foto: olt-alert.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/