Autorizarea Aeroportului Caransebeș pentru transport internațional de pasageri, dar și pentru transport de mărfuri, e anunțată ca sigură de senatorul PNL Marcel Vela, chiar dacă în momentul de față procesele din instanță țin la sol toate aeronavele care ar putea ateriza sau decola de la Caransebeș.
Demersurile omului de afaceri Gabriel Olariu au ajuns și la urechile parlamentarilor de Caraș-Severin, chiar dacă acesta nu le-a cerut deocamdată implicarea în vreun fel. „Până în momentul de față nu pot să spun că am avut contact cu parlamentarii din Caraș-Severin și nici cu autoritățile de la Consiliul Județean, pentru că am vrut să arătăm întâi că suntem serioși și că vrem să facem ceva. Era o chestiune prematură, pe vorbe au mai fost și alții înainte care au spus vorbe multe și frumoase și până la urmă aeroportul din Caransebeș a ajuns să arate cum a arătat. Noi am vrut să facem ceva mai întâi și apoi să începem să vorbim. Faptul că am reușit să autorizăm liceul, faptul că am reușit să modernizăm câteva din clădirile care aparțin Societății Aeroportul Caransebeș SA dovedesc că noi chiar suntem preocupați de subiectul acesta și dorim să facem o treabă bună la Caransebeș. Fără concursul autorităților și fără concursul parlamentarilor va fi imposibil să punem aeroportul exact acolo unde ar trebui să fie”, a declarat Gabriel Olariu pentru expressdebanat.ro.
Senatorul Marcel Vela acuză conducerea Consiliului Județean că, în loc să sprijine o altfel de inițiativă privată, mai degrabă pune piedici unei investiții care ar dezvolta în mod spectaculos județul. „Cred că ceea ce face acum Consiliul Județean cu aeroportul din Caransebeș e o frână pusă economiei. PSD a ajuns în faza în care în loc să ajute mai mult încurcă. Este păcat că Oalriu de la Lugoj vrea să deschidă pe banii lui aeroportul și i se pun piedici, ceea ce nu e corect, mai ales că președintele Consiliului Județean e din Caransebeș”, acuză președintele PNL Caraș-Severin.
Vela susține că este familiarizat cu problema aeroportului, pentru că, în 2015, când era primar al Caransebeșului, a propus Consiliului județean, condus la acea vreme de Ilie Iova, ca aeroportul să treacă de la Cponsiliul Județean în proprietatea municipalității caransebeșene și litigiul dintre concesionar și Consiliul Județean să se dezvolte în instanță. „Decizia a fost luată în decembrie 2015, în unanimitate de Consiliul Local, în inauarie am trimis-o la Consiliul Județean și până astăzi nu am primit niciun răspuns. Acum, în situația în care un întreprinzător vrea să autorizeze aeroportul, investește, autorizează un liceu cu specialitate aeronautică, un liceu cu obiect de activitate care nu există în Europa de Est, cu angajați și viitori absolvenți ce ar avea o meserie extrem de bănoasă, în ultimele procese ale concesionarului cu Consiliul Județean au trimis o scrisoare care nu cred că a fost discutată în plen. Consiliul Județean îi încurcă acum pentru că avea o problemă juridică. Această problemă am înțeles că s-a rezolvat în 2016. Dar până acum tot nu s-a predat aeroportul și atunci, firesc, concesionarul a dat în judecată Consiliul Județean pentru a-și recupera investițiile și redevența pe care a achitat-o. Acum, când concesionarul a găsit acest investitor inimos, concesionarul a spus că nu mai solicită despăgubiri. CJ a spus însă că nu vrea ca firma concesionară să renunțe la bani, ci vrea să dea aeroportul înapoi”, susține Vela.
Varianta senatorului liberal e confirmată de vicepreședintele Consiliului Județean, Ionuț Popovici: „Aeroportul din Caransebeş în acest moment este în proprietatea Consiliulul Judeţean, există litigiul în instanţă cu o societate căreia i-a fost concesionat la un moment dat, aşteptăm soluţia instanţei care cred că ne va fi favorabilă”.
Vela insistă însă că administrația județeană trebuie să încheie cât mai repede litigiile în instanță și să-i acorde sprijin lui Gabriel Olariu pentru redeschiderea aeroportului. „Are Consiliul Județean acum 2 milioane de euro să plătească acele investișții și redevența?! Este un meci de orgolii, de ambiții, în care dorințele personale exced interesului județului. Duleul ăsta surd între unii și alții face rău județului. Indiferent cât se opune Consiliul Județean, aeroportul din Caransebeș tot se va deschide, tot va funcționa și liceul de aviație oricum va crește și va produce absolvenți”, adaugă Vela.
În plus, sprijin important poate oferi și Primăria Caransebeș. Parlamentarul a povestit că a salvat în urmă cu mai mulți ani două obiective importante și că i-a adus deja la cunoștință investitorului că s-ar putea folosi de ele, câștigând timp și economisind bani: „Citind în presă că un investitor a demarat procedura de autorizare a aeroportului, ceea ce este extraordinar, l-am sunat pentru că atunci când s-a desființat ROMATSA pe aeroportul din Caransebeș i-am rugat ca turnul de control și stația de îndepărtată de la Păltiniș să nu le desființeze, pentru că dacă vreodată se va redeschide aeroportul, acestea să rămână la Primărie. L-am sunat pe domnul Oalriu să nu se mai chinuie să autorizeze aceste lucruri, să le solicite Primăriei Caransebeș”.