„Dacă știam că e un cadru atât de intim aici, veneam îmbrăcată în costumul meu de buburuză!” – acestea au fost cuvintele scriitoarei Adriana Babeți, la începutul întâlnirii cu elevii și profesorii caransebeșeni.
Autoarea a fost prezentă în cadrul cercului de lectură „Fărâmituri de lectură cu ceai”, proiect condus de Sanda Bistrean, profesor la Colegiul Național „C.D. Loga” și prof. Petrișor Rada, cărora li s-au alăturat Cornelia Grecu, Isabella Ghera și Sorina Jurj, cadre didactice ale aceleiași instituții de învățământ. Evenimentul a avut loc în sediul Societății Femeilor Ortodoxe din Caransebeș, spațiu pus la dispoziție de Monica Iacobescu, cea care conduce această organizație.
În fața publicului, au fost aduse cele mai cunoscute volume ale invitatei: „Femeia în roșu”, roman colectiv scris în 17 zile, după propriile mărturisiri, alături de Mircea Nedelciu și Mircea Mihăieș, și romanul „Amazoanele. O poveste”. Elevii Colegiului Național „C.D. Loga” au primit-o pe Adriana Babeți cu interpretări teatrale ale unor pasaje din romanele sale. Răspunsul scriitoarei a venit imediat, când a prezentat publicului două sacoșe din care a scos câte „o poveste”.
„Numele meu de cod este Sarsanela, pentru că, în permanență, car cu mine sacoșe și truse. De la briceag la patent, am orice!”, a spus Adriana Babeți. Sacoșele conțineau: una dintre primele cărți citite, revista în care a debutat, o trusă de scris, dar și volume recente ale autoarei.
„Nu cred că presa scrisă și cea culturală vor muri!“
Cei prezenți au aflat informații și despre activitatea de ziarist a Adrianei Babeți, care este secretar general de redacție al revistei „Orizont”. Întrebată ce o face să continue cu un jurnalism de nișă, într-o eră în care presa scrisă se pregătește să dispară, a răspuns: „O să rămânem un club. Pentru că viitorul este al new media! Noi nu suntem un fenomen de masă, dar nu cred că presa scrisă și cea culturală vor muri! Spre exemplu, în SUA, moda presei culturale pe hârtie a revenit. E trendy să răsfoiești ziarul, acolo!”.
La finalul evenimentului, scriitoarea a răspuns întrebărilor publicului, dar a adresat și ea întrebări, arătându-se interesată de ce mai citesc liceenii și a semnat autografe. Cercul de lectură „Fărâmituri de lectură cu ceai”, creat de profesorii Sanda Bistrean și Petrișor Rada, există din 2016 și invită în mod constant scriitori, jurnaliști și critici literari. Printre invitați s-au numărat Robert Șerban, Marcel Tolcea, Ana Barton, Daniela Rațiu, Alexandru Potcoavă, Viorel Marineasa, Adela Dragomir, Bogdan Marinescu, Bata Marianov și Radu Paraschivescu. Cercul literar este susținut de Episcopia Caransebeșului.
Dan Cardaş