Anul 2018, mai exact, data de 6 iunie 2018 marchează începutul altor doi ani pentru Adrian Torma în scaunul de edil-şef la Moldova Nouă. În ciuda multor dezamăgiri, primarul Torma, motivat de rezultatele pozitive, în prima parte a mandatului, a continuat lupta pentru o lume mai bună în comunitatea sa. Și vrea să o ducă mai departe cel puțin 6 ani de acum încolo.
Proiecte aprobate
Printre cei care se bucură de alocarea fondurilor europene pentru reabilitare energetică se numără: Grădiniţa „Sfântul Stelian” (1 milion de euro), Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” (două milioane de euro), Şcoala Generală Nr.4, Şcoala Generală Nr. 3 (1 milion de euro). De asemenea, blocurile 11, 12, 13 (Centrul Civic) beneficiază de anvelopare termică din fonduri europene, locatarii acestora fiind, după spusele primarului, „singurii care au putut prezenta o asociaţie de proprietari funcţională”.
Proiecte depuse pentru atragerea de fonduri europene
19 iulie 2018 a fost termenul de depunere a altor proiecte pentru obţinerea de fonduri europene. Dintre acestea pot fi consemnate următoarele: Căminul Moldova Veche, proiectul privind iluminatul public (inclusiv cel pietonal), reabilitarea Şcolii Generale Nr. 3, precum şi reabilitarea Şcolii Generale Nr. 4.
Problema transportului urban se regăseşte şi ea pe lista proiectelor cu finanţare europeană. Potrivit primarului, suma acestui proiect se ridică la 5 milioane de euro, străzile vizate fiind: Dunării, Varvara, Unirii până la Iagodărie.
La nivel cultural, PNL-istul vede lucrurile astfel: „Vom avea un centru cultural, un muzeu al Clisurii Dunării, o sală de festivităţi şi vreo zece încăperi (cu cluburi pentru copii). Sunt incluse aici atât reabilitarea bibliotecii, cât şi a cinematografului în aer liber”.
Tot în speranţa schimbării, primarul vrea neapărat să ia „pliciul” din mâna celor de la ISU. Asta pentru că, spune el, „în momentul de faţă, lipsa utilajelor îi forţează pe cei de la ISU (în cazul incendiilor) să folosească pliciul, un fel de mătură. Da! Aşa stingem noi focul. Iar dacă acum ar trebui să adunăm voluntari pentru stingerea unui incendiu, noi nu avem nicio maşină la primărie”.
Torma-i îndeamnă pe cetăţeni la răbdare
Nimic nu se poate realiza peste noapte. În acest sens, Torma motivează: „În ţările care au vrut să se dezvolte, mandatele de primar au fost extinse la şapte ani. Un an, maximum doi ani, reprezintă perioada de acomodare a aleşilor locali cu cele din administraţia publică, următorii ani fiind destinaţi depunerii proiectelor şi implementării acestora. În ceea ce ne priveşte, vorbim despre 28 de proiecte europene, care înseamnă 20 de milioane de euro. Or, rugămintea mea faţă de cetăţeni se referă la răbdare. Dacă au avut răbdare, timp de 29 de ani de la Revoluţie, cu tot felul de personaje cărora le-au încredinţat votul, rugămintea mea este să aibă şi cu mine răbdare maximum opt ani. După opt ani de zile, dacă nu mi-am făcut treaba, eu singur mă duc acasă!”.