Adrian Sanda: ,,Indemnizaţia nu mai trebuie acordată celor care nu s-au remarcat cu absolut nimic în Revoluţia din 1989″

Revoluţionarii din decembrie 1989 fac curăţenie în rândul lor. Doar cei care merită vor reintra în 2015 în plata indemnizaţiei, a spus la Reşiţa Adrian Sanda, secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945 – 1989.

România are 22.000 de cetăţeni care deţin certificat de revoluționar. Avem cu aproximaţie, pe categorii, 2.300 de urmași ai eroilor martiri, undeva la 2.600 de răniți, 800 de arestați și circa 16.000 de luptători cu ,,merite deosebite”. La 25 de ani de la evenimentele care au schimbat destinul ţării, pornind din Timişoara şi răspândindu-se pe tot teritoriul naţional, autorităţile publice şi asociaţiile de revoluţionari au ajuns la un consens în privinţa necesităţii trierii celor care au căpătat statutul de luptător cu merite deosebite în rezistenţa anticomunistă. Pentru ca dialogul să fie real şi opiniile ascultate, timişoreanul aflat în fruntea Secretariatului de stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist, Adrian Sanda, efectuează un turneu prin ţară. Vineri, la Reşiţa, el a dat asigurări că plata indemnizaţiei revoluţionarilor din decembrie ’89 va fi reluată din ianuarie 2015, dar numai după o serioasă ,,cureţenie”, pe baza unor criterii deja stabilite şi puse în aplicare.

,,Motivele principale pentru care am insistat să discut cu colegii mei din Reşiţa, după ce azi am mai avut o întâlnire cu colegii din Lugoj (eu sunt de fel din Timişoara) este clarificarea unor aspecte vizavi de faptul că începând din luna martie a acestui an Secretariatul de Stat are în componenţă şi ceea ce se numesc luptătorii în rezistenţa anticomunistă, rspectiv deţinuţii politici, deportaţii şi refugiaţii politici – pe de o parte. Pe de altă parte, anul acesta se împlinesc 25 de ani de la ceea ce cu mândrie spunem că a fost Revoluţia Română din decembrie 1989 şi ea trebuie marcată şi comemorată şi aniversată ca atare. Mai trebuie clarificate unele aspecte legate de încheierea unui memorandum între Secretariatul de Stat prin mine şi Guvernul României, reprezentat de premierul Victor Ponta, în care se asigură şi se dau garanţii privind reluarea plăţii indemnizaţiilor categoriilor de revoluţionari care au fost sistate din motive mai mult sau mai puţin obiective“, a precizat Adrian Sanda.

Secretarul de stat a subliniat că este convins că în urma curăţeniei care a început să fie făcută în rândul categoriei revoluţionarilor ,,luptători cu merite deosebite” indemnizaţia nu mai trebuie acordată celor care ,,nu s-au remarcat cu absolut nimic în această Revoluţie, pentru că este incorect ca cei care au continuat în zilele de 18, 19, 20, 21 decembrie, inclusiv ziua de 22 decembrie, prin gestul pe care l-au făcut, cât Ceauşescu era încă la putere şi conducea tot ceea ce se putea conduce, şi şi-au manifestat voinţa de a-l da jos de la putere… Ori acorzi la o ţară întreagă, ceea ce nu este iarăşi corect, pentru că după 22 decembrie au ieşit toţi în stradă de bucurie şi aşa au intrat şi s-au certificat, ori într-adevăr facem o selecţie deosebit de dură şi la 25 de ani vreau şi eu să port cu mândrie titlul de revoluţionar, copiii mei să ştie că sunt revoluţionar autentic şi ţara, ca orice ţară serioasă care îi cinsteşte pe cei care au făcut serios, să o facă şi pentru noi“, a mai spus Adrian Sanda la Reşiţa.

Din 2011 încoace, la nivelul judeţului Caraş-Severin numărul revoluţionarilor a fost  în permanentă modificare. Potrivit unei declaraţii a prefectului de la vremea respectivă, Octavian Ţunea, erau sub 150 de adevăraţi luptători cărăşeni în revoluţie, însă cifrele care au ajuns la autorităţile publice arătau că de indemnizaţia sistată în 2011 au beneficiat peste 500 de oameni.

IMG_1827

Citeşte şi Octavian Țunea: „Avem revoluționari la Măru și Biniș!”

Comments

  1. Doru says:

    bai stimabile unde ai fost la revolutie?
    Ai dormit bine mersi iar acum discuti a proasta in targ,nesimtitule.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/