ADRIAN CIOROIANU, la Caransebeș: „Lumea nu e condusă de masoni, ci de cei care știu să citească o hartă!”

Fost ministru de externe în Guvernul Tăriceanu, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu a fost prezent în aceste zile la Caransebeș, unde participă la cel mai mare și longeviv simpozion de istorie din țară.

„Lumea nu e condusă de masoni sau de evrei, Lumea nu e condusă de Comisia Trilaterală sau de Consiliul Afacerilor Externe din America… Lumea nu e condusă de Papă sau de arhivele secrete de la Vatican. De vreo 2.000 de ani lumea e condusă de cei care știu să citească o hartă”. Cu aceste cuvinte și-a început discursul profesorul universitar Adrian Cioroianu în cadrul celui mai longeviv simpozion dedicat istoriei și arhitecturii din Banat, ce se desfășoară în aceste zile la Caransebeș.

„A citi o hartă e un lucru pe care noi probabil ar trebui să-l predăm la școală. Am înțeles acest lucru în momentul în care mi s-a oferit șansa să conduc Ministerul Afacerilor Externe în perioada guvernării Tăriceanu. Am participat atunci la organizarea SUMMIT-ului NATO la București. Timp de trei zile am stat la o masă cu cei mai mari conducători ai lumii să discutăm despre Ucraina și Georgia. 10 oameni puneau pe tapet soarta a milioane de oameni și asta pentru că harta demonstrează importanța strategică a unei țări”, a mai spun Cioroianu.

Pentru că tema din acest an a Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie „In Memoriam Constantin Daicoviciu” este Dunărea şi comerţul între Orient şi Occident din preistorie şi până în epoca contemporană, Cioroianu a vorbit și despre armonizarea dezvoltării industriale cu mediul.

cioroianu la caransebes

„Dunărea tinde să se curețe pentru că nu se mai face industria de altădată și mai ales nu se mai face agricultura intensivă, din urmă cu zeci de ani. Asta însemna că toate acele îngrășăminte puse în pământ în câțiva ani ele coborau în Dunăre și ajungeau până în Marea Neagră. Scăzând acest tip de agricultură intensivă are și o parte bună, Dunărea începe să se curețe conform unor studii făcute de către un institut de cercetări biologice din Constanța. Acesta arată că în ultimii ani au reapărut specii de plante și pești în Dunăre și Marea Neagră pe care le credeam dispărute și chiar păsări pe cale de dispariție pe malurile Dunării și în Deltă”, a mai menționat istoricul Adrian Cioroianu.

simpozion caransebes

Pe lângă Adrian Cioroianu, la a XLI – a ediţie a simpozionului organizat de Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță participă un număr record de istorici şi cercetători de la centre universitare din ţară şi din străinătate (Anglia, Franţa, Polonia, Italia, Austria, Croaţia şi Serbia) alături de specialişti din muzee şi centre de cercetare din țară.

Vineri, 20 februarie, ultima zi a acestui mare eveniment, programul prevede o excursie tematică pe traseul Caransebeş – Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unde participanţii vor vizita Biserica Ferdinand (Oţelu-Roşu), Parcul arheologic şi Muzeul Capitalei Daciei Romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/