Managerul spitalului din Caransebeș se ține de cuvânt și implementează un nou sistem informatic la unitatea medicală, care reduce cheltuielile la jumătate cu tot ceea ce înseamnă soft medical.
În aceste zile, noua firmă colaboratoare a Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș a adus 40 de calculatoare pe care se va lucra cu noul cu noul soft. Dintre acestea, 15 sunt donate de către firmă, iar restul vor fi plătite în rate odată cu abonamentul lunar la programul medical instalat.
Este mai ușor acest program, mai ieftin și o parte dintre medici știu să lucreze cu el pentru că deja ei l-au achiziționat în privat la cabinetele lor, spune Adrian Cican, managerul interimar al Spitalului Municipal de Urgență.
„A fost adusă tranșa de hardware pentru sistemul informatic al spitalului, sunt 40 de calculatoare de generație nouă, ce vor fi integrate în rețeaua spitalului într-un mediu securizat pe care va rula sistemul de gestionare a activității de zi cu zi, internări-externări etc.”, ne-a precizat Radu Tănase, reprezentantul firmei.
Această investiție este ca o gură de oxigen spune managerul Adrian Cican:
„Noul soft este extraordinar care ne ajută foarte mult, atât partea medicală cât și administrativă pentru a avea o evidență a costurilor pe pacient, costuri de medicamente, materiale care se consumă. Pot să spun că am acest program este personalizat pe nevoile noastre ale spitalului. Necesarul spitalului este de 60 de unități, plus cabinetele pe care le deschidem în Ambulatoriu ar fi un total de 80 de calculatoare. Acum dăm prioritate serviciilor medicale, încercăm să ne acoperim datoriile după care eu sper ca pacientul să nu mai plătească medicamentele sau să fie trimiși să-și cumpere medicamentele.”, spune managerul Cican. Acesta a mai precizat că este posibil ca să existe probleme de obturarea a accesului la date de către vechea societate cu care a avut contract până în 9 noiembrie când încetează de drept acest contract.
„S-a împământenit faptul că noi suntem stăpâni pe tot, adică să nu avem acces la baza de date a spitalului ca să le putem translata pe un alt sistem sau pe două sisteme să vedem cum funcționează, pe servere proprietatea spitalului, sau pe date personale cu CNP-ul pacienților proprietatea noastră a spitalului, nu e normal dar eu cred să vom rezolva acest aspect. Acest sistem este la jumătate față de cel vechi, adică dacă noi plăteam 9.000 de lei lunar, acum o să plătim 4900 de lei pe lună. Și, dacă mai luăm în calcul și donația care se ridică la 50.000 de lei, e foarte bine pentru noi, pentru că nu mai plătim licențele de protecție antivirus ar fi foarte mult.”, a mai menționat Cican.
În prezent personalul medical este instruit să lucreze pe acest sistem, deja 80% dintre medici și asistente cunosc sistemul pentru că în privat este folosit de mult timp.