Va avea Timișoara în sfârșit un Institut Oncologic: ”Sper ca alte interese colaterale să nu mai ducă la blocarea acestui obiectiv important de investiții”

Timișoara este un centru medical important al țării, dar în continuare, Capitala Banatului nu are un institut oncologic. Un minus față de alte centre universitare ale țării în care se formează viitori medici, cu atât mai mult cu cât în Calea Torontalului, o clădirea zace în paragină, deși viitorul institut pentru tratarea bolnavilor de cancer ar urma să fie localizat acolo.

Institutul Oncologic a fost blocat ani de zile, iar acum, toată documentația trebuie refăcută. În ultimele zile de guvernare PSD, Călin Dobra promite că lucrurile se vor rezolva. ”S-a reluat întreaga procedură.Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, a alocat finanțare pentru demararea tuturor procedurilor pentru proiectarea și actualizarea documentațiilor, pentru că toată această documentație a expirat. Licitația a fost respinsă de Comisia de evaluare a licitațiilor. A trecut o perioadă destul de îndelungată de timp. Documentele au expirat și toată documentația trebuie reluată de la capăt. Acest obiectiv de investiții a fost prins pe lista de finanțare. Sper ca alte interese colaterale să nu mai ducă la blocarea acestui obiectiv important din domeniul sănătății”, a spus președintele CJT Călin Dobra, cu ocazia unei vizite oficiale a premierului Viorica Dăncilă.

La începutul anului 2019, Ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat că e convinsă că proiectul unui Institut Oncologic a fost blocat pentru că există interese unor spitale de profil din zona privată. Revenind la clădirea, ruina de pe Calea Torontalului a fost construită inițial pentru a găzdui Spitalul Municipal Timișoara. După alegerile din 1996, la doi ani de la ideea, guvernul de atunci a abandonat proiectul.

În anul 2005 s-a ajuns la ideea ca acolo să se facă unitatea spitalicească pentru bolnavii de cancer, după ce Guvernul a preluat din nou clădirea predată ani buni municipalității. Și acest proiect a intrat însă în impas, după furtul unor geamuri termopan din incintă. Direcția de Sănătate Publică a făcut licitații pentru paza clădiri, și de aici, au apărut alte probleme și blocaje.

foto: timpolis.ro