ADRIAN TORMA: „Grupul PSD și cel al Partidului Verde sunt ostile cetățenilor, nu primarului!”

Primarul oraşului Moldova Nouă, liberalul Adrian Torma, a vorbit la împlinirea unui an de mandat, despre realizările sale, despre ce nu a mers bine sau nu aşa cum se aştepta, dar totodată a vorbit despre continuitate şi intenţiile de viitor.

De la unu la zece, cu cât s-a schimbat în bine viaţa cetăţenilor din urbea dumneavoastră?

Am simțit o detensionare a atmosferei în comunitate, pentru că fosta administrație publică punea presiune atât pe instituțiile statului, cât și pe cetățeni. În acest moment am intrat într-o stare de normalitate, de comunicare și eu cred că s-a schimbat foarte mult relația primar – cetățean.

Cu cât aţi crescut numărul locurilor de muncă din localitate?

Numărul locurilor de muncă e greu să-l influențezi într-un timp atât de scurt. Noi suntem deschiși către toți cei care vor să dezvolte afaceri la nivel local, dar trebuie să recunosc că nu am găsit deocamdată oameni de afaceri care să și investească aici. Faptul că nu apar noi locuri de muncă face ca tinerii să aleagă să plece în altă parte să-și urmeze cursul vieții și să-și găsească un job fie în țară, fie în străinătate. Suntem în continuare, ca aproape toate orașele din Caraș-Severin, afectați de migrarea cetățenilor către alte localități.

Aţi crescut sau aţi scăzut numărul asistaţilor social?

Numărul asistaților social a scăzut doar foarte puțin, dar cei care sunt înregistrați la primărie prestează acel număr de ore în folosul comunității.

La cât se ridică valoarea investiţiilor de la buget în infrastructura localităţii?

Din bugetul local, care nu este unul extrem de generos, cam toți banii merg către investiții, o parte sunt pentru cofinanțarea proiectelor pe care dorim să le implementăm, iar o altă parte, în sumă de 1,5 milioane lei, se vor investi în infrastructură până la finalul anului. Și mă refer la reabilitarea de drumuri, la apariția de noi locuri de joacă și alte investiții minore din suma pe care o avem la dispoziție.

Aveţi un prim mare proiect promis în campania electorală pus acum, în practică?

Primul proiect din campanie promis și pe care am reușit să-l punem în practică a fost reactivarea Casei de Cultură și a sportului la nivel local. Într-un an de zile s-au desfășurat foarte multe evenimente la Casa de Cultură. În sport avem fotbalul cu rezultate deosebite, investind mult în tineri. Un alt proiect este adăpostul de câini, doar că durează foarte mult documentația și până la finalul lui 2018 sper să fim gata cu acest proiect.

Cât de mult influenţează apartenenţa dvs. politică munca de administrator local?

Am făcut un pas înapoi din a fi un primar liberal, eu sunt primarul tuturor cetățenilor, am încercat să am o relație bună cu reprezentanții tuturor partidelor politice și cred că s-a detensionat partea politică și ne concentrăm pe administrație.

Aţi renunţa la calitatea de membru de partid pentru o investiţie majoră în comunitatea pe care o conduceţi?

Întrebarea este complicată, pentru că orașul și problemele sale înseamnă responsabilitate. Cred că n-ar trebui nimeni să condiționeze apariția unei investiții majore de partidul din care faci parte. Un om cu demnitate își menține principiile și familia și mă refer aici la partid.

Consiliul Local vă este prieten sau inamic?

Avem majoritate simplă în Consiliul Local, am încercat să nu ajung în zona de a purta negocieri cu celelalte partide. Primăria este campioană la aprobarea de proiecte de Consiliu Local, toate cheltuielile sunt transparente, dar există grupul PSD și al Partidului Verde care sunt ostile și împotriva a orice vrem noi să propunem, dar eu cred că, de fapt, sunt ostile cetățenilor prin abordarea negativă în fiecare ședință de Consiliu, nu primarului.

Este o idee bună alocarea a cinci la sută din bugetul local sportului?

Este o idee bună alocarea a maxim 5% sportului, dar problema noastră este că bugetul e foarte sărac și sumele pe care le alocăm sportului sunt mici. Eu continui să cred că sportul, sănătatea, cultura sunt extrem de importante și nu cifrele trebuie să conteze, cât nevoile locale.

Dacă aţi constatat că promisiunile dvs. electorale nu pot fi îndeplinite, ne puteţi spune de ce?

Administrația publică este mult mai restrictivă decât mediul privat de unde vin eu, o altă problemă este personalul pe care l-am găsit lipsit de motivație, de implicare și responsabilitate. Mai e partea de buget, când nu ai finanțare. Trebuie să recunosc că primul an de mandat a fost foarte greu, pentru că a fost o lume nouă și multe din lucrurile pe care credeam că se fac ușor am conștientizat că merg ceva mai greu.

Veţi mai candida pentru un nou mandat?

În mod normal nici un primar care își dorește foarte mult nu poate duce la bun sfârșit proiectele doar într-un singur mandat. E nevoie de continuitate și dacă urmărim orașele care au reușit să aibă o dezvoltare consistentă, sunt orașe care au avut primari pe mai multe mandate. Întrebare grea. Există un sacrificiu pe care trebuie să-l faci, în mod normal trebuie dus un nou mandat, dar trebuie văzut și feedback-ul din partea cetățenilor.

Cât de des vă plimbaţi prin oraş însoţit de familie?

Mă plimb mai des sau la fel de des cu familia prin oraș, doar că acum plimbările sunt mai grele pentru că Moldova Nouă este un oraș de familie unde te cunoști cu toată lumea și fiecare cetățean nu se ferește să-mi pună întrebări nici măcar atunci când sunt însoțit de familie. Dacă înainte îmi lua jumătate de oră să-mi fac cumpărăturile, de exemplu, acum depășesc 2 ore pentru că sunt în legătură cu cetățenii și vreau să le știu problemele direct și din păcate familia suferă un pic.

Vă mulțumim și vă dorim succes!


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/