Anina, deschisă investitorilor

Edilul-șef Gheorghe Neicu este de părere că singura salvare a orașului sunt investitorii, care până acum nu au ajuns în fostul oraș minier, deși facilitățile sunt deja create. În ce privește locurile de muncă, acestea sunt puține, iar rata șomajului se apropie de șapte la sută. În procent intră numai persoanele care primesc indemnizație. În realitate, numărul șomerilor este mult mai mare.

Orașul care în urmă cu zeci de ani era celebru în România, datorită mineritului se prăbușește treptat, din cauza lipsei investițiilor și a locurilor de muncă. Administrația locală încearcă din răsputeri să atragă în zonă firme care să își dezvolte o afacere, însă cei cu adevărat interesați de investiții lipsesc de pe piața din Caraș-Severin. „Am creat toate facilitățile, dar firmele întârzie să apară. În prezent, creăm locuri de muncă prin atragerea de fonduri europene. Primăria a câștigat patru milioane de euro, iar banii vin prin Programul Operațional Regional. Cu ajutorul lor se fac reparații la toate școlile din Anina, dar și la liceu. Faptul că am câștigat finanțarea este ca o gură de aer pentru oraș pentru că am putut să creăm și locuri de muncă pentru cei care lucrează la reparații”, a spus primarul Gheorghe Neicu. În prezent, cei mai mulți locuitori ai orașului lucrează în sistemul bugetar: sănătate, învățământ și primărie. Alte câteva zeci de joburi sunt în domeniul confecțiilor și al comerțului și foarte puține locuri de muncă sunt în turism.

Există resurse, dar nu are cine să le exploateze
Edilul-șef spune că orașul Anina ar putea fi o adevărată mină de aur, dacă firmele ar fi interesate să îi exploateze frumusețea sau bogăția naturală. „De exemplu, în Statele Unite ale Americii, sunt firme care exloatează gazul din subteranul fostelor mine. Și la Anina s-ar putea face așa ceva. În plus, piatra de calcar și lemnul își așteaptă exploatatorii”, subliniază primarul Aninei. Acesta a adăugat că un lucru pozitiv este faptul că o firmă a început acum și monitorizarea vântului pentru instalarea a șase eoliene.

„În prezent nu avem prea multe locuri de muncă. Orice investiție este o binecuvântare pentru oraș”, Gheorghe Neicu, primar Anina

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/