Se tot discută despre administrarea unei noi doze de vaccin anti-COVID-19, dar oficialii americani din domeniul sănătății și al medicamentelor spun că nu este momentul. Există și explicații care stau la baza amânării acestei decizii.
Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara este de părere că la acest moment specialiștii încă evaluează riscul apariției unor noi tulpini, față de care o nouă doză ar trebui să asigure protecție. De altfel, nu există nici presiune: chiar dacă unele țări se confruntă cu un număr mare de cazuri, mortalitatea este scăzută.
„Pfizer și Moderna sunt pregătiți să introducă a treia doză. Sunt situații în care și eu cred că ar trebui introdusă. De exemplu, sunt persoane care au făcut două doze și nu au anticorpi. Persoanele care au avut boala acum un an și nivelul de anticorpi este atât de scăzut încât protecția este minimă. Te protejează, dar nu suficient. Eu cred că aceste persoane ar fi de acord inclusiv să își plătească vaccinul pentru că sunt oameni cu patologii asociate care au emoții în momentul în care cresc cazurile. Atât Agenția Europeană a Medicamentului cât și FDA au spus că încă nu este momentul să ne vaccinăm cu altă doză. Încă nu suntem în situația în care ar trebui să facem o a treia doză. Analizăm riscurile și vedem. S-ar putea ca acest «ok» să fie amânat, pentru că dacă sunt multe cazuri, apar tulpini modificate și trebuie analizate și acestea. Și nu putem face din două, în două luni vaccinuri astfel încât să cuprindem tulpini modificate. Au văzut că în acest moment mortalitatea este mică și au zis că am putea să mai așteptăm. Dacă apare o tulpină nouă trebuie să o introducem, astfel încât să avem protecție și pentru tulpina respectivă.”, a precizat medicul Virgil Musta.
Potrivit datelor furnizate de autorități, până la începutul lunii iulie, la nivel național, au fost administrate peste 9,1 milioane de doze de vaccin. Peste 4,6 milioane de persoane sunt vaccinate cu schema completă, iar 170.000 au primit doar prima doză de vaccin. Vaccinurile utilizate până în prezent au fost Pfizer BioNTech 79,1%, Astra Zeneca 9,3%, Moderna 7,9% și Johnson 3,7%.