Adio, tabără dragă! Doar două din cele șase tabere școlare din Timiș mai sunt funcționale, dar pandemia le ține închise și pe acestea

tabara scolara lugoj

La un moment dat, Agenția Teritorială a Taberelor și Turismului Școlar Timiș cuprindea șase tabere. Dintre acestea, la ora actuală, doar Poieni Strâmbu și Chevereș au beneficiat de renovări și mai sunt funcționale ca tabere școlare, dar și acestea au fost închise în anii 2020 și 2021, din cauza pandemiei.

Tabăra de la Poieni Strâmbu este amplasată la altitudinea de 382 de metri, pe Valea Bega Poienilor. Înainte de 1990, Poieni Strâmbu era unul dintre cele mai renumite locuri de petrecere a vacanței. Tabăra dispunea de 160 locuri de cazare, pavilioane, bloc alimentar propriu, dușuri cu apă caldă, teren de sport. Există și un potențial turistic, care cuprinde vizitarea crescătoriei de păstrăvi, a mânăstirii, a izvoarelor de apă curativă medicinală, a peșterilor, plus audiții muzicale în peșteră, a bisericilor vechi de lemn, a caselor vechi românești și vizitarea celei mai vechi așezări rurale: satul Strâmbu. În prezent, la Poieni Strâmbu sunt 53 de locuri de cazare.

Tabăra Chevereș este amplasată pe malul stâng al Timișului, în limita comunei Chevereșu Mare, într-o pădure de foioase, la 18 km de Timișoara. Tabăra dispunea de 150 de locuri cazare la căsuțe, bloc alimentar propriu cu sală de mese ultramodernă, teren de sport, dușuri cu apă caldă etc. Ca posibilități de agrement erau amintite vizitarea Parcului Dendrologic de la Bazoșu Nou și a stațiunii balneare Buziaș. Tabăra dispune în prezent de 46 de locuri de cazare.

Speranțe reînnoite pentru tabăra de la Nădrag

Tabăra situată în comuna Nădrag, pe strada Cornet, are o situație aparte. În lipsa investițiilor, la un moment dat, a fost abandonată. În 2014, un investitor din Timișoara anunța o primă încercare de revitalizare, dar nu a fost să fie. Speranțele au renăscut anul trecut, când tabăra a fost preluată în concesiune de la Primăria Nădrag, de către un investitor local.

„Anul trecut am dat în concesiune unui investitor local, din Nădrag, acest obiectiv care trebuie să păstreze destinația originală, de tabără școlară. Contractul prevede concesionarea taberei pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii. În 2020 s-a lucrat la clădirea unde a funcționat cantina, în 2021 mai puțin, dar sperăm să păstrăm această tabără, care s-a bucurat de succes în rândul copiilor.”, ne-a declarat Liviu Muntean, primarul comunei Nădrag.

Tabăra Nădrag este situată la 350 de metri altitudine, pe raza comunei cu același nume. Tabăra dispunea, în perioada de vârf, de 120 locuri cazare la pavilioane, cu bloc alimentar propriu, cu cantină, teren de sport multifuncțional cu nocturnă (fotbal, handbal), mese de șah și tenis, dușuri cu apă caldă și rece. Ca posibilități de agrement, amintim turismul montan și orientarea turistică în zona de Sud Vest a Munților Poiana Ruscă, vizite la rezervația de cerbi lopătari, parcul de aventură și excursii.

Bogda, Herneacova și Poeni Sat, total în paragină

Despre Bogda, Herneacova și Poeni Sat, fostul președinte al Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, spunea că „sunt total în paragină”, dar spera la o reabilitare a acestora, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean. Tabăra de la Bogda a funcționat între anii 1960 și 2002, cea de la Poieni Sat în perioada 1962-1994, an în care s-a închis și tabăra de la Herneacova.

Tabăra Bogda se găsea la 1 km de comuna Bogda, pe DJ 691 Timișoara-Lipova (la 50 km de Timișoara). Tabăra dispunea de 260 locuri de cazare, pavilioane, bloc alimentar propriu, cu cantină, teren de minifotbal, piscină, teren de tenis de câmp, club propriu, dușuri cu apă caldă și rece. Ca posibilități de agrement erau: rezervația de cerbi lopătari și de fazani de la Pișchia, castelul de la Mașloc și castelul de la Murani, cetatea Șoimoș și stațiunea balneo-climaterică Lipova. Erau organizate excursii la Timișoara și Lipova.

Tabăra Poieni Sat, amplasată la 312 m altitudine, dispunea de incintă împrejmuită cu 250 de locuri de cazare în două pavilioane pe fostul domeniu al castelului construit la sfârșitul s. al XIX-lea, bloc alimentar propriu cu sală de mese, apă potabilă curentă cu aducțiune de la izvoare, teren de volei și fotbal, tenis de câmp, mese pentru șah și tenis de masă. Tabăra dispunea de cabinet medical propriu.

În fine, tabăra de la Herneacova, amplasată pe Piemontul Lipovei, în apropierea comunei Recaș, dispunea de 100 de locuri de cazare în pavilion. Având în vedere starea actuală, este greu de crezut că ele vor reveni la destinația inițială. O șansă de renaștere ar fi un gen de privatizare, care se încearcă la Nădrag și a dat deja roade la Văliug, în județul Caraș-Severin, dar investitorii interesați și serioși sunt tot mai greu de găsit pentru asemenea obiective.

Soluția pentru aceste tabere, spune fostul președinte al CJT, Călin Dobra, este trecerea din domeniul public al statului în domeniul public al autorităților locale, ceea ce ar deschide posibilitatea investițiilor europene.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/