Adio bani repartizați de finanțe!

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, a făcut referire la cel mai recent plen, la descentralizarea instrituțiilor publice. În acest sens, liderul de la Palatul Administrativ a ținut să precizeze că, din 2013, se vor face pași importanți în acest sens.

Dacă imediat după 2000, Legea prin care banii ajungeau în bugetul orașelor și al comunelor s-a schimbat și a dat putere Direcției Finanțelor Publice, de la anul lucrurile se vor schimba. „Consiliul Județean va putea repartiza, din nou, cei 80 la sută din structura bugetelor locale. Schimbarea legii este, spun eu, un pas important spre descentralizarea despre care tot vorbim. Guvernul Ponta a schimbat Legea, dar de abia din 2013 se va putea întâmpla acest lucru”, a spus președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, la cel mai recent plen.

Potrivit Legii actuale, Direcția Finanțelor Publice ține seama de mai multe criterii impuse prin actul normativ, astfel că repartizarea se face pe baza unui calcul pur matematic. Prin acesta nu se poate ține cont de nevoile reale ale comunităților locale sau de solicitările pe care le fac primarii. Partea și mai proastă a lucrurilor este că cea mai mare parte a bugetului, respectiv 80 la sută este împărțit pe baza unui calcul rigid. Tot în formula actuală, restul de 20 la sută este repartizat de Consiliul Județean în funcție de solicitările primarilor, dar și de proiectele pe care aceștia le derulează.