„Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” – în deschiderea oficială TM2023

cotb 02 (2022.05.05)
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

După ce a reprezentat cu succes România la cea de-a 59-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia 2022, proiectul „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” al artistei și regizoarei Adina Pintilie va fi prezentat în premieră în România, la Kunsthalle Bega, în deschiderea oficială a programului TM2023.

La evenimentul de deschidere al Capitalei Europene a Culturii, care va avea loc în weekendul 17-19 februarie, vor fi prezenți artista Adina Pintilie, alături de curatorii Cosmin Costinaș, Viktor Neumann, protagoniștii Hermann Müller și Dirk Lange și producătoarea creativă Bianca Oana.

Expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” a fost adaptată spațiului alternativ de artă Kunsthalle Bega din Timișoara (strada Circumvalațiunii nr. 10) de artistul Bogdan Rața împreună cu Martin Backhaus (exhibition designer), mixeurul de sunet Marius Leftărache și designerul de lumini Răzvan Pascu.

De asemenea, miercuri, în 25 ianuarie a fost lansat Programul de Mediere culturală pentru tineri cercetători și studenți care să asiste vizitatorii pe toată durata expoziției „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”. Acest program este realizat în parteneriat cu HKW Haus der Kulturen der Welt Berlin și coordonat de Larisa Oancea (istoric de artă și cercetător) și Daniel Neugebauer (directorul Departamentului de Comunicare și Educație Culturală al HKW Berlin).

Tinerii aleși vor avea rolul de a asigura procesul de mediere a conținutului expozițional în relație cu publicul vizitator al expoziției și, pe de altă parte, de a extinde și aprofunda cercetarea artistică despre intimitate și corporalitate care a dat naștere proiectului.

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
publicitate in Stiri de Timisoara si Resita gif card de energie dacus 1000x100

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”/„You Are Another Me—A Cathedral of the Body” prezintă în premieră lucrări noi ale artistei Adina Pintilie – o instalație multi-media și o sculptură cinematografică. Pentru ediția din 2022 a Bienalei de Artă de la Veneția, artista a reimaginat Pavilionul încărcat de istorie al României ca pe o „catedrală” contemporană, care încurajează deschiderea către experiențe diverse ale corporalității și viziuni diferite asupra lumii.

Potrivit curatorilor, „proiectul Adinei Pintilie este extrem de actual: astăzi, corpul a redevenit un «câmp de luptă» al ideologiilor, un pretext pentru anxietăți culturale și politice, duse la extrem de declanșarea recentă a unui război atroce pe continentul european, motivat de o ideologie naționalistă și conservatoare, precum și de intoleranță extremă și de etos fascist. În mijlocul acestui reviriment al ideologiilor de dreapta din întreaga lume, accelerate și de pandemie, Pintilie își imaginează un loc pentru transgresarea barierelor ce ne despart și înlocuirea lor cu afecțiune și devotament reciproc.”

Expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” va putea fi vizitată la Kunsthalle Bega în perioada 17 februarie – 30 aprilie 2023, apoi își va continua traseul expozițional internațional și va fi prezentată în Germania, la Stuttgart Württembergischer Kunstverein (octombrie 2023 – februarie 2024).

Foto: „Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” (2022), instalație multimedia. Imagine din instalație, prin amabilitatea artistei; performers Hermann Müller și Dirk Lange

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/