Adevăr sau nu? PNL conduce detașat în preferințele românilor pentru alegerile parlamentare

Un sondaj recent realizat de institutul Sociopol și obținut de Adevărul relevă o situație ciudată pentru unii, normală pentru alții într-o perioadă în care pandemia de COVID-19 poate influența de la o zi la alta percepția populației față de decidenții politici.

Astfel, la întrebarea: „Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare cu cine ați vota?”, 43% dintre cei intervievați au răspuns că vor vota candidații PNL și numai 26% ar merge pe mâna celor din PSD. Pe poziția a III-a, într-un clasament neoficial, Alianța USR-PLUS este creditată cu 17%, în timp ce Pro România încheie plutonul partidelor care ar intra în Parlament, cu doar 6%.

Celelalte partide ar rămâne în afara jocului electoral: ALDE-3%, PMP și UDMR, cu câte 2%.

Privind evoluția partidelor în sondajele Sociopol din ultimele cinci luni, constatăm că PNL coboară de la 49% în decembrie 2019, la 43% în 15 aprilie 2020, după ce la începutul acestei luni ajunsese la 40%.

În cazul PSD, creșterea este de patru procente: 22% în decembrie 2019, 26% în 15 aprilie, dar se vede și o scădere de trei procente față de data de 8 aprilie, când avea 29%.

Sociopol este un institut de sondare a opiniei publice și aparține sociologului Mirel Palade, fost consilier al lui Victor Ponta din vremea în care acesta era premier. În luna martie a acestui an, potrivit Adevărul, Palade publica pe pagina sa de Facebook: „Un număr mare de diasporezi s-a întors în ţară. Sute de mii. Poate chiar milionul. Încă nu ştim exact cîţi. Încă numărăm. După ce au dat muie ţării şi locuitorilor ei pe care-i consideră nişte bătrîni ştirbi şi primitivi, acuma a dat brusc dragostea de patrie peste ei, cînd a început să fie groasă situaţia.”