Cum problema câinilor fără stăpân este una stringentă în mai toate toate UAT-urile din Caraș-Severin, principala cauză fiind tocmai localnicii care aleg să hrănească patrupedele, însă fără a le adopta, administrația publică locală de pe Valea Carașului a căutat să diminueze cumva efectele abandonului în acest caz, o soluție viabilă referindu-se la înființarea unui adăpost destinat animalelor.
„Problema câinilor fără stăpân a fost dintotdeauna o problemă intens mediatizată pe reţelele de socializare, locuitorii oraşului nostru împărţindu-se în două tabere: pe de o parte, iubitorii de animale, care militau pentru salvarea patrupedelor, iar pe de altă parte, cetăţenii, care se temeau pentru siguranţa lor şi a copiilor lor. De aceea, soluţia pe care am găsit-o a fost înfiinţarea unui adăpost de animale şi derularea a numeroase campanii de sterilizare. Adăpostul pentru câinii fără stăpân l-am înfiinţat la începutul anului 2017. Iniţial, a fost prevăzut pentru a găzdui 50-60 de animale, dar din cauza numărului mare de solicitări din partea cetăţenilor de a captura câinii liberi din oraş, capacitatea adăpostului a fost mărită treptat, de la an la an, astfel că, acum, găzduieşte 200 de animale, noi continuând să efectuăm periodic capturarea lor.”, a explicat primarul oraşului Oraviţa, Dumitru Ursu.
Întrucât prezența unui adăpost destinat animalelor fără stăpân era o condiție necesară, dar nu suficientă pentru ca rezultatele să poată fi vizibile atât pe termen mediu, cât și pe termen lung, în paralel, reprezentanții administrației publice locale au organizat numeroase campanii de sterilizare, în mod gratuit, dar au țintit și spre informarea cetățenilor, acestora aducându-li-se la cunoștință obligațiile morale și legale pe care le au în calitate de stăpâni ai animalelor.
„Prezenţa câinilor pe domeniul public este cauzată de rata mare de abandon, astfel am înţeles că trebuie să intervenim pe mai multe planuri, pentru a acţiona şi asupra cauzei, nu doar a efectului de abandon. În consecinţă, în acelaşi an cu înfiinţarea adăpostului, am organizat campanii de sterilizare în mod gratuit pentru populaţie, în scopul limitării înmulţirii câinilor şi al informării cetăţenilor cu privire la obligaţiile legale şi morale pe care le au în calitate de proprietari ai animalelor. Până în prezent s-au ridicat de pe domeniul public peste 700 de câini. În paralel s-au făcut campanii regulate de sterilizare, în medie opt campanii pe an, iar la aceste campanii s-au sterilizat peste 2.000 de animale. M-am bucurat de sprijinul organizaţiilor pentru protecţia animalelor din ţară şi din străinătate, cu ajutorul cărora peste 500 de căţei şi-au găsit familii adoptive şi cărora le mulţumesc mult pentru sprijin şi implicare. Consider că în privinţa gestionării problemei câinilor fără stăpân, soluţia aleasă este optimă, cu rezultate pe termen lung.”, a ținut să puncteze edilul-șef.