Din această primăvară, refugiul Șcheiu va fi gata să adăpostească drumeții obosiți sau pe cei care au parte de vreme neprielnică în Munții Țarcu.
Pe aeroportul din Caransebeș a început montarea refugiului pe care Salvamont Caraș-Severin îl va amenaja în această primăvară, imediat după topirea zăpezii, în Munții Țarcu. Adăpostul va dispune de două încăperi, una pentru turiști și o alta pentru echipa Salvamont care va face permanență aici, vârful Șcheiu fiind punctul care leagă Munții Țarcu de Godeanu și Cernei.
Cornel Galescu, șeful Salvamont Caraș-Severin, spune că această operațiune este un exercițiu preliminar înaintea montării definitive a refugiului în Munții Țarcu, la o altitudine de peste 2.000 de metri.
„Vom lua element cu element și vom monta totul, pentru că la fața locului este mult mai complicat totul, și atunci este bine să avem un astfel de exercițiu. O să dureze câteva zile această procedură, după care vom demonta adăpostul și vom transporta piesele sus, pe munte. Cel mai ușor ar fi cu elicopterul, dar să vedem în ce măsură putem face treaba asta. Montajul este important pentru că se croiesc pereții exteriori și atunci aceștia vor fi dimensionați în funcție de structura refugiului. Pe munte, montarea se va face pe o tehnologie modernă, refugiul va fi prins în pământ cu șuruburi elicoidale, pentru că va fi amplasat într-o zonă protejată, unde legea nu ne permite să facem o construcție clasică pe fundație”, a explicat Cornel Galescu.
Proiectul Salvamont este realizat cu sprijinul Asociației Voluntarilor Montani din România.
Foto principal: Proiectul refugiului din Munții Țarcu, prezentat de Salvamont Caraș-Severin