Apă termală la preț de chilipir, în fiecare pensiune din Herculane! Dar nu se știe când!

apa termala herculane
casinoherculane by sungarden

Consiliul Județean Caraș-Severin solicită Agenției Naționale pentru Resurse Minerale licența de exploatare a celor mai importante izvoare termale din Băile Herculane.

La propunerea lui Romeo Dunca, aleșii județeni din Caraș-Severin au aprobat ieri, în ședință extraordinară, să ceară ANRM darea în administrarea CJ a izvoarelor termale care au fost destionate până de curând de către SC Hercules SA. Președintele Dunca a explicat în plen că e important ca licența de exploatare să fie obținută de CJ, dar a subliniat că a avea licența nu e suficient: „Rețeaua de transport a apei e a unei societăți comerciale (n.r. – SC Hercules SA). Faptul că noi luăm licența nu înseamnă nimic, pentru că noi nu vom putea da apă către operatorii de turism. Trebuie făcută o investiție, ea a fost evaluată acum câțiva ani la 9 milioane de lei. Consiliul Județean are forța necesară, mai există bani nealocați în excedent. Avem posibilitatea să facem această investiție.”

Președintele CJ gândește o asociere imediată cu Aquacaraș, care să fie prestator de mentenanță, iar mai apoi în asociere să intre și Primăria Băile Heruculane. „Urmează ca CJ să-și recupereze investiția din beneficiile care vor veni pe prețul apei. Azi e 10 lei, 2 lei merg către ANRM. Poate vom reuși să dăm cu 5 lei mc. Ăsta e câștigul! Primăria și Consiliul Județean nu trebuie să câștige din prețul apei, ci din impozitarea agenților economici. Cred că asta e soluția cea mai bună pentru toată lumea.”, a adăugat Romeo Dunca.

Coșei nu vrea deloc, Crina nu vrea profit

Toți consilierii prezenți la ședință au fost de acord cu propunerea de preluare a licenței de exploatare de către Consiliul Județean. Cu excepția lui Doru Coșei, reprezentantul liberalilor din orașul-stațiune. Acesta susține că Primăria Băile Herculane e singura îndreptățită să ceară și să obțină licența.

Observații a avut și Ioan Crina, liderul grupului PSD din Consiliul Județean. „Venind din mediul privat, președintele Dunca vede tot timpul profitul. E prost gândit. În administrația publică nu e de căutat profitul, ci creșterea calității vieții. Acolo nu trebuie să fie un business cu apa termală, ci să o dăm la toată lumea, ăsta e rolul nostru. Trebuie să creăm acces la apă pentru toată lumea!”, a punctat Crina.

Apă termală în fiecare casă!

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Romeo Dunca i-a înțeles punctul de vedere și a detaliat, pentru că nici ar fi urmărit obținerea de profit, ci poate doar amortizarea investiției. „Acolo n-are voie să fie niciun intermediar, n-are voie să fie nicio firmă care să aibă un interes, niciun primar sau președinte de Consiliu Județean care să poată roti robinetul micșorând sau mărind debitul, să-l folosească ca și robinet electoral. Consiliul Județean, prin mine, asta dorește să facă, să ia această licență, să facă o asociere cu operatorul de apă și canal al județului, Aquacaraș, care este din ce în ce mai performant, ca el să vină să se ocupe de mentenanță. Consiliul Județean să pună absolut toți banii necesari ca să refacem infrastructura de transport acestei ape termale și apa să ajungă la cel mai bun preț posibil fiecare pensiune. Decât să meargă pe Cerna, mai bine o dăm locuitorilor de acolo să aibă la robinet, că poate închiriază pe internet și își aduc pensionari cu posibilități mai mici să facă baie cu apă termală la ei în baie. Dacă mai rămâne, să ducem conducta și până la Topleț, să facem și acolo pensiuni cu apă termală.”, a dezvăluit președintele Dunca.

ANRM a păcălit pe toată lumea

Soluțiile gândite de Romeo Dunca presupun timp. Mult timp. Iar bazele de tratament din stațiune nu mai sunt alimentate cu apă termală de la începutul lunii. Cele mai multe dintre ele au deja lacătul pe ușă, altele au fost scoase la vânzare. Fiecare zi fără apă înseamnă încă un pas spre faliment. „În primă instanță, fie ne înțelegem cu SC Hercules să ne lase să le folosim rețeaua de distribuție, fie o să înțelegem de cât timp avem nevoie pentru a face noi o rețea pe banii Consiliului Județean. Sper ca Primăria Băile Herculane să nu se opună. Asta e intenția mea, după ce obținem licența, să chemăm la masă și Primăria, și operatorul de apă, să vedem în mod corect cum putem să facem ca această bogăție a subsolului să ajungă la pensiuni. O să discutăm cu domnul primar și nu cred că se va opune, pentru că banii pe apă nu trebuie să fie un venit la Primărie. Veniturile la Primărie sunt impozitele încasate de la o operatorii de turism mulțumiți și bucuroși că au apă ieftină! Eu am anticipat acest vot pozitiv și am anunțat la Agenția Națională de Resurse Minerale că suntem interesați de licență.”, a mai spus președintele Dunca.

Problemele dezvăluite acum de ANRM se cunoșteau de ani de zile. Numai că instituția nu a dat niciun semnal în sensul că nu ar mai prelungi licența deținută timp de 20 de ani de către SC Hercules. Tocmai din acest motiv nici Primăria Băile Herculane, nici Consiliul Județean Caraș-Severin nu s-au pregătit pentru a exploata izvoarele lui Hercules. „Eu am fost la biroul ANRP de la Caransebeș acum un an și ceva. Am fost și la București, la sediul central al Agenției. Mi s-a spus că, teoretic, la cerere, se prelungește automat. Administratorul societății mi-a spus că va cere prelungirea, ceea ce a și făcut. Cei de la ANRM mi-au spus că, dacă Hercules cere, ei, teoretic, sunt obligați să prelungească. Dacă totul e ok.”, a afirmat Romeo Dunca.

Apa cu efect miraculos se duce astăzi în Cerna și nu în bazele de tratament din stațiune. SC Hercules se duce în sălile de judecată. Acolo unde sunt deja grupurile infracționale care au devalizat stațiunea. Primăria Băile Herculane și Consiliul Județean Caraș-Severin își dispută licența. Turiștii își anulează sejururile pe Valea Cernei, iar ministerul nu mai are niciun motiv să emită bilete de trimitere la tratament pentru Băile Herculane. Faliment curat!

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/