Acuze de tunuri imobiliare! Achiziția fostei fabrici Textila a aprins spiritele în Consiliul Local Lugoj

De două ședințe ale consiliului local a fost nevoie pentru ca aleșii să voteze un simplu acord de principiu, în urma căruia să demareze discuțiile de cumpărare a fostei fabrici Textila, acolo unde municipalitatea lugojeană dorește să organizeze sediul viitoarelor societăți ale Consiliului Local.

Dezbaterile din prima ședință de consiliu s-au încheiat după ce consilierul local Marian Costea a propus solicitarea unei oferte de preț din partea vânzătorului, care a trimis Primăriei Lugoj o scrisoare de intenție. Este vorba despre Arka Industry Hotel, cea care și-a exprimat intenția de vânzare a celor 70.000 de mp de teren pe care există 35.000 de mp hale industriale. Discuțiile au fost astfel sistate, iar proiectul nu a trecut după ce consilierii PSD, USR și PMP s-au abținut de la vot.

Teren perfect pentru dispute politice

Imediat după ședință, filiala locală a PSD a ieșit cu un comunicat prin care acuza Primăria Lugoj și implicit pe primarul Claudiu Buciu de diverse tunuri imobiliare, pe care administrația locală le girează. Titlul pompos al comunicatului – „Echipa PSD din Lugoj, împreună cu echipele USR-PLUS și PMP, împiedică tunurile imobiliare ale primarului Buciu de la PNL” – a fost completat de o declarație a președintelui interimar Călin Dobra: „Domnule primar, dacă până acum «jocurile» imobiliare le făceați din bani personali – sau cel puțin așa presupunem – acum vă permiteți aroganța să jucați banii lugojenilor la imobiliare, în interes personal și extins către apropiații din anturajul în care vă relaxați. Noi, cei din PSD, facem un apel public și vă transmitem următorul mesaj: nu amestecați bunurile și banii lugojenilor în «caracatița imobiliară» pe care o girați! Aveți măcar un strop de decență!”. Suficient pentru ca aleșii locali din USR PLUS să muște momeala „importanței momentului” și să declare și ei mai târziu că nu vor vota proiectul de hotărâre, inițiat de primarul PNL Claudiu Buciu, privind începerea procedurii de achiziție a terenului și clădirilor fostei fabrici ITL – unitatea A, precizând că „cheltuirea cu responsabilitate a banilor publici nu este opțională”.

Extraordinară… cu lămuriri

Poziția de forță a celor din USR a fost menținută și la începutul celei de a doua ședințe a Consiliului Local, o extraordinară ce avea ca ultim punct de discuție proiectul de hotărâre privind aprobarea inițierii procedurilor în vederea achiziționării unor imobile. Aceștia au cerut, prin vocea consilierului David Paul, amânarea proiectului până la completarea unui referat din care să reiasă mai exact de ce este nevoie de aceste imobile și ce se dorește să se facă pe terenul respectiv. „Nu este un lucru absurd ceea ce vă cerem, noi vrem să vedem aceste răspunsuri pe un referat, nu simple vorbe și de aceea propun amânarea proiectului.”, a justificat amendamentul Paul, fără succes însă pentru că s-a trecut la discuții. Unele care au durat aproape 45 de minute și care au pornit de la prețul de achiziție propus de vânzător, de 9,6 euro pe mp, ceea ce duce la un cost total de 660.000 euro, mult sub prețul pieței. Primarul Claudiu Buciu a precizat încă o dată că toate aceste interpelări sunt pur politice, în condițiile în care acum este vorba doar despre un acord de principiu și nicidecum de o achiziție a imobilelor.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Ieșirea dvs. este politică exclusiv, eu nu mai insist cu achiziția acestui imobil, îmi cereți evaluări, cât o să coste renovarea fără să va dați acordul de principiu de a deschide o procedură de negociere și nu de aprobare a unei vânzări. Nu putem face o evaluare acum dacă nu avem un acord de principiu al Consiliului Local, o expertiză tehnică a clădirilor. Ați întrebat de ce nu construim pe un teren al nostru. Sunt două aspecte, factorul timp și factorul bani.”, a spus Claudiu Buciu. În respectiva incintă, municipalitatea vrea să mute mai multe servicii publice, cu personalul, utilajele și logistica aferentă: transport public; apă-canal; curățenie stradală – deszăpezire; întreținere spații verzi; colectare deșeuri; administrare domeniu public și iluminat stradal.

Vot unanim

Discuțiile s-au încheiat după intervenția foarte bună a fostului viceprimar Cristian Galescu, care a spus că discuțiile sunt inutile în acest moment. „Eu cred că discutăm prea mult și nu este cazul, este un proiect care cere un aviz de oportunitate, care nu ne obligă la nimic mai departe. Primăria doar poate să facă o expertiză, o evaluare care ne-ar putea lămuri despre ce este acolo. Nu vad de ce nu am putea oferi acest aviz, iar propunerea mea este că tot consiliul local să meargă la fața locului și să vedem ce este acolo și ce putem face. Din punct de vedere al procedurilor, după acest aviz urmează aprobarea expertizei, apoi discutăm despre vânzare. Sunt pași mulți și lungi până la achiziție.”, a spus Galescu.

Intervenție care a limpezit lucrurile, iar proiectul a trecut cu 17 voturi pentru, un vot împotrivă, Nicu Bădina, și o abținere, Iosif Crăciunescu. Cert este însă că vor mai fi discuții ample, negocieri la masă și sub masă, până când aceste imobile să ajungă în patrimoniul municipiului Lugoj.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/