Acum este momentul pentru dans, pictură, sport, citit! Mihaela Stoica, antreprenor și psihoterapeut, ne ajută să trecem peste emoțiile negative generate de perioada de criză!

„Cel mai mare om din lume nu este cuceritorul, ci acela care se stăpânește pe sine însuși” – sunt cuvintele Mihaelei Stoica, antreprenor și psihoterapeut, care a ales să vină în sprijinul oamenilor cu sfaturi legate de cum am putea să ne menținem psihicul sănătos în această perioadă de criză.

Mihaela Stoica are o experiență de 28 de ani în lumea businessului, este antreprenor în serie și conducătoare a două afaceri de succes: fabrica de mobilă Valber din anul 1991 și Cabana Claris din stațiunea Crivaia din 2005. Ambele businessuri au o cifră de afaceri remarcabilă și sunt de succes atât în România, cât și internațional pe partea de turism. A studiat psihologia la Universitatea de Vest Timișoara, în momentul de față fiind psihoterapeut la Asociația de Psihoterapie Integrativă ACCPI. A scris numeroase publicații în revistele de specialitate cum este Science Publishing Group. De asemenea, deține propriul cabinet de psihoterapie, iar în această perioadă oferă ședințe gratuite de consiliere psihologică celor care simt și au nevoie de asta.

„Cu dorința de a ridica serviciile oferite și de a face ceva diferențiator, reprezentativ pentru ceilalți, am devenit trainer certificat și independent John Maxwell și trainer de vânzări SELLification. Din anul 2018 sunt Ambasador și conector al clubului de antreprenori Elite Business Women la Cluj-Napoca unde am organizat numeroase evenimente de networking pentru antreprenorii din Cluj. Mottoul meu este: «Secretul succesului în viață este să fii pregătit atunci când a sosit timpul» – Benjamin Disraeli.”, a spus Mihaela Stoica.

„Economia va fi la pământ”, „sistemul de sănătate nu va face față”, „statistici îngrijorătoare în Italia” – sunt doar câteva exemple de titluri care în momentul de față par să ne ghideze viața. Autoizolarea voluntară este un tratament greu de suportat mai ales că tot ce ne-a rămas pare să fie mediul online, televizorul sau radioul. Trăim vremuri cu care nu ne-am mai confruntat, iar necunoscutul pare cel mai greu lucru de „gestionat”. Mihaela Stoica vorbește despre cum ar trebui să ne comportăm cu noi înșine în această grea perioadă.

„Când suntem în situații noi de viață pe care nu le-am mai gestionat în trecut, modul în care gândim generează reacțiile noastre și nu situația în sine. Noi ne generăm stările de panică, de anxietate, furie, depresie, dacă avem o gândire rigidă, lipsită de imaginație și rezistență la frustrare. Această «coronacriză» este acum o astfel de situație. Este un moment greu pentru noi toți, dar cea mai bună soluție este să rămânem calmi și să ne folosim toate resursele personale pentru a genera soluții noi prin care să trecem cu bine peste perioada de izolare! Acum este momentul tău! Trebuie să te gândești că nu ești singurul în această situație, ci o lume întreagă, toți suntem un UNU acum!”, a spus Mihaela.

Ce putem face astfel încât să depășim cât mai ușor aceste stări?

„Aș cumpăra timp dacă aș putea” – spuneau mulți înainte de această criză, dar acum, când acest „timp” a venit dintr-odată și pe neașteptate, poate simțim un blocaj în a găsi variante prin care să profităm de el. Mihaela Stoica vine cu exemple concrete legate de cum am putea să ne ocupăm acest „timp liber” despre care poate mulți simt că a fost introdus „forțat” în viețile lor.

„Îți mai aduci aminte când erai invidios pe vecinul care vorbea fluent engleza și tu nu? Sau pe colegul de la serviciu doxa în geografie sau specialist în IT? Privește această perioadă ca pe o oportunitate de a învăța lucruri noi, de a-ți dezvolta abilități noi și mai ales faptul că o poți face gratuit în aceste momente. Este suficientă o căutare pe internet și vei găsi sute de link-uri gratuite pe toate domeniile posibile. Ieși zilnic la geam dacă stai la bloc sau în curte la casă și bucură-te de sunetul de afară, de cer și de soare, chiar dacă nu poți ieși pe stradă! Soarele și cerul sunt tot acolo pentru noi!”, a spus specialistul.

Nu se știe concret când vom ieși din această stare de urgență, dar de reținut, spune Mihaela Stoica, este faptul că cea mai importantă resursă din viața noastră suntem noi, iar deciziile noastre determină viitorul nostru. Este momentul pentru dans, pictură, citit și chiar sport, iar timpul liber nu trebuie văzut ca pe un inamic, ci ca pe un prieten care ne poate ajuta să ne dezvoltăm.

„Știu prin ce trec mulți din cei care stau acasă. Mulți sunt cei care acum sunt într-un soi de sevraj care vine din multe «adicții» nesatisfăcute. Dar acum este momentul pentru dans, pictură, sport, citit. Avem atâtea posibilități de a ne petrece acest timp în așa fel încât după această criză să ieșim mai «bogați». Mai bogați în cunoștințe, relații pe care le putem îmbunătăți acasă, telefonic sau video. Priviți partea plină a ceea ce va fi după criza aceasta, reinventați-vă pentru a putea avea mult mai multe oportunități în urma crizei, abilități, deschideri spre noi locuri de muncă sau chiar la serviciul actual dacă aduceți un plus de abilități veți ajuta cu siguranță la ridicarea economiei și automat a condiției voastre sociale! Dacă aveți gânduri care nu vă dau pace, întrebări cu sau fără răspunsuri, vă recomand cu încredere să le dați jos din cap pe o coală de hârtie pe care ulterior să o aruncați pur și simplu la gunoi! Este un proces care ușurează mintea.”, a mai spus Mihaela Stoica.

Un alt sfat venit din partea psihoterapeutului este legat de comunicare. „Vorbiți cu persoanele din jurul vostru despre lucruri frumoase, faceți planuri pozitive pentru viitor, nu stați în «starea actuală». Consultați un specialist pentru a ieși din frustrare sau panică. Se oferă multiple posibilități gratuite de terapie online. Cel mai mare om din lume nu este cuceritorul, ci acela care se stăpânește pe sine însuși. Trebuie să fim dispuși să renunțăm la viața pe care ne-am planificat-o pentru a avea viața care va urma. Atunci când renunț la ceea ce sunt voi face loc pentru ceea ce pot deveni.”, a încheiat specialistul.

Cei care doresc să ia legătura cu Mihaela Stoica, psihoterapeut, Coach & Trainer o pot contacta la numărul de telefon 0752.915.955.