Actul de justiție, pus în pericol de un atac biologic masiv la Judecătoria Oravița!

judecatoria oravita distrusa

Judecătoria Oravița funcționează într-o clădire veche de peste 300 de ani, plină de igrasie și mucegai, cu un acoperiș aflat pe punctul de a se prăbuși! Pe scurt, o construcție-pericol atât pentru angajați, cât și pentru trecători. Detaliile revoltătoare au fost făcute publice chiar de Tribunalul Caraș-Severin, care a făcut demersurile pentru a ridica în Oravița o judecătorie complet nouă.

În urmă cu câteva zile, Express de Banat vă prezenta informația potrivit căreia consilierii locali din Oravița au aprobat darea în administrare către Tribunalul Caraș-Severin a unui teren de 6.000 de metri pătrați lângă noua piață agroalimentară pentru ridicarea unui nou sediu în care să se mute Judecătoria Oravița.

Președintele Tribunalului, judecătorul Petru Juca, oferă detalii șocante despre sediul actual și despre condițiile în care se desfășoară actul de justiție. Clădirea a fost ridicată de coloniștii austrieci în 1721, fiind modificată în anii 1788 și 1838, ajungându-se la forma de astăzi. Până în anul 1926 a fost sediul Direcției Montanistice și trezorerie militară. În perioada 1926-1951 a găzduit Tribunalul Județului Căraș și ulterior, în anul 1968, se înființează Judecătoria Oravița. Clădirea, care este un monument istoric, a fost renovată în anii 1996-1998.

În ultimele două decenii, apa și-a făcut de cap cu instanța orăvițeană. A pătruns în podul clădirii și de acolo, în tavanele și pereții mai multor birouri. Acum există riscul afectării instalației electrice, un incendiu fiind practic iminent. „De o perioadă lungă de timp există permanent pericolul prăbușirii parțiale a acoperișului, mai ales în perioada de iarnă prin acumulare de zăpadă în cantitate mare. (…) Desprinderea tencuielii de pe fațadă induce pericole majore atât pentru pietoni, trecători, dar și pentru persoanele care lucrează în cadrul Judecătoriei.”, explică președintele Tribunalului.

La parterul clădirii, unde se află Registratura și Arhiva, pe pereți au apărut zone cu mucegai și ciuperci care afectează sănătatea personalului. Pardoseala este și ea afectată, nu doar deteriorată, ci desprinsă pe-alocuri.

În anii 2000 s-au făcut o serie de expertize care au scos la iveală încă de atunci dimensiunea dezastrului: umiditatea zidăriei a depășit cu mult cotele admisibile, conținutul de săruri a depășit limita acceptabilă, vorbindu-se inclusiv despre un „atac biologic masiv al igrasiei, al ciupercilor xilofage și al micromicetelor (mucegaiuri), existând permanent riscul major de îmbolnăvire.” Pardoselile de la parter erau încă de atunci atacate de ciuperci, iar pereții, până la o înălțime de un metru, erau plini de mucegai.

Încălzirea se face și acum cu sobe din teracotă pe lemne, care nu fac față pentru a încălzi adecvat toate încăperile.

gif card de energie dacus 1000x100

„Nu sunt asigurate condițiile optime necesare înfăptuirii actului de justiție cu respectarea legislației, normelor și normativelor în vigoare privind funcționarea instanțelor judecătorești din România”, se mai arată în informarea transmisă de președintele Tribunalului Caraș-Severin, Petru Juca.

Pentru noul sediu al Judecătoriei Oravița s-a estimat un preț de 1.600 de euro/mp, luând în calcul inflația și ultimele scumpiri la materiale, manopera, energia și combustibilii. Clădirea ar urma să aibă demisol, parter și un etaj, cu o suprafață construită de 2.305 mp, ajungându-se la o valoare estimată la 18.255.600 de lei, TVA inclus (3.688.000 de euro).

Cheltuielile cu proiectarea și documentațiile necesare s-ar ridica la 912.780 de lei (184.400 de euro).

Tribunalul a solicitat Ministerului Justiției suma de 4 milioane de lei pentru demararea investițiilor prin proiectul de buget pentru anul 2023.

„În urma realizării investiției, se va crea un mediu optim de lucru și un proces de justiție adaptat cerințelor actuale, se va asigura exploatarea în siguranță și desfășurarea activității instanței în condiții de normalitate, cu respectarea normelor de sănătate și securitate a muncii.”, transmite președintele Tribunalului Caraș-Severin, judecător Petru Juca.

În cazul nerealizării obiectivului, funcționarea instanței este pusă în pericol, „existând riscul major de întrerupere a desfășurării actului de justiție.”

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/