La o scurtă analiză a rapoartelor de activitate din ultimii ani ale consilierilor locali se poate observa cu ușurință că ritmul în care aceștia își prezintă munca se menține constant. Probabil axați pe principiul „tac și fac”, mulți dintre cei cu putere în administrarea Reșiței nu sunt foarte lăudăroși atunci când vine vorba despre activitatea lor.
Ba mai mult, rapoartele prin care cetățeanul de rând se poate pune la curent cu munca depusă de aceștia sunt mai degrabă înșiruiri interminabile din Regulamentul de Organizare și Funcționare al Consiliului Local. De asemenea, este evident că cei 18 consilieri locali reșițeni nu dau foarte multă importanță rapoartelor periodice prezentate pe pagina online a primăriei, axându-se mai degrabă pe sistemul „copy-paste”. Trase parcă la indigo, puțini sunt cei care se remarcă prin câte un subpunct personal trecut fușărit și prea puțin detaliat.
„Astfel, în cadrul ședințelor comisiilor de specialitate au fost analizate și avizate un număr de 351 de proiecte de hotărâre, iar în cadrul ședințelor ordinare care au fost în număr de 12 și extraordinare care au fost în număr de 18 desfășurate în perioada ianuarie-decembrie 2013 au fost adoptate un număr de 350 de Hotărâri de Consiliu Local”, a fost paragraful cel mai des întâlnit în toate cele 18 rapoarte. De asemenea, cel puțin o pagină a fost ocupată de regulamentul de conduită și acțiune al unui consilier local, dar mai ales de elogiul prin care fiecare atrăgea atenția asupra deselor întâlniri cu cetățenii.
Îmbucurător este însă faptul că printre aleșii din Reșița există și câteva excepții care fie au muncit mai mult decât ceilalți, fie au acordat un interes mai crescut rapoartelor care îi reprezintă practic în fața cetățenilor.
Marius Bălean, Codruța Hamat, Gheorghe Năsturel, Petrică Purec sunt câteva nume dintre puținii care nu au făcut la fel de multă economie de timp pentru a-și tehnoredacta rapoartele de activitate. Cu proiecte destul de multe la activ și deplasări în teritoriu, puținii consilieri menționați mai sus au reușit să atragă atenția de la tradiționalul copy-paste, de care însă nici rapoartele lor n-au fost iertate.
Puținele excepții care au reușit să mai scape modul de prezentare a activității de consilier local de rușine nu cântăresc foarte puternic atunci când vine vorba despre convingerea cetățeanului. Rapoartele de activitate pe care mulți dintre consilieri nu dau niciun gram de interes sunt, de multe ori, cele mai palpabile dovezi pentru reșițenii care vor să se convingă de faptul că au luat cele mai bune decizii atunci când și-au pus încrederea în cei care ar trebui să gestioneze cu brio problemele orașului.