Activiștii de mediu continuă monitorizarea Clisurii Dunării. Ținta principală: fosta zonă minieră de la Moldova Nouă

GEC Nera a elaborat primul raport de monitorizare alternativă a mediului privind poluarea cu deșeuri de metale grele în cadrul proiectului ROS-NET2 „Rețea România-Serbia pentru evaluarea și diseminarea impactului activităților miniere de cupru asupra calității apei în zona transfrontalieră” . Proiectul este derulat în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara – Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie și Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor (Institutului pentru Minerit și Metalurgie Bor) în perioada 2019 – 2021.

Monitorizarea alternativă prin activități de voluntariat a factorilor de mediu și a biodiversității în zona de frontieră dintre România și Serbia, afectată de poluarea cu metale grele de la depozitul de deșeuri miniere Tăușani – Boșneg, aparținând fostei companii miniere MOLDOMIN Moldova Noua, este principala activitate a Grupului Ecologic de Colaborare Nera din cadrul proiectului „RoRS 337 – Rețea Romania-Serbia pentru evaluarea și diseminarea impactului activităților miniere de cupru asupra calității apei în zona transfrontalieră (RoS-NET2)”.

„Prin această activitate, voluntarii GEC Nera care lucrează în cadrul proiectului, colectează informații despre starea factorilor de mediu și a biodiversității din aceste zone, precum și asupra amploarei fenomenelor de poluare. Informațiile sunt percepute la nivelul simțurilor umane de bază iar abilitățile de a selecta aceste informații, în funcție de relevanța lor pentru scopul propus, au fost dobândite de voluntari în urma unui training de abilitare privind monitorizarea alternativă a mediului”, susțin cei de la ONG-ul orăvițean.

În opinia acestora, procesul de monitorizare alternativă a mediului reprezintă, în primul rând, o activitate de educație ecologică destinată elevilor și profesorilor de liceu prin care aceștia dobândesc abilități de a colecta informații utile despre fenomenul de poluare cu metale grele ale apei și solului din zona depozitul de deșeuri miniere Tăușani – Boșneag, rămas neprotejat după ce fosta companie minieră MOLDOMIN Moldova Nouă și-a încetat activitatea.

Activitatea de monitorizare a poluării cu metale grele a apelor și solului din zona depozitului de deșeurilor miniere Tăușani – Boșneag este aprofundată de partenerii Universitatea de Vest din Timișoara și Institutul de Minerit și Metalurgie Bor în două studii științifice care conțin date despre poluarea rezultată din activități miniere de exploatarea minereului de cupru în zona de la frontiera dintre România și Serbia precum și soluții de remediere și evaluare a impactului în urma implementării proiectului.
În perioada noiembrie 2019 – martie 2020, au fost realizate următoarele misiuni de monitorizare alternativă a mediului, precum caracteristicile fizice ale materialului din depozitul de deșeuri miniere Tăușani – Boșneag la punctul de observare SOL 1 situat la periferia localității Moldovei Nouă; a apei din pârâul Radimna în punctul de observare APA 2, situat la periferia localității Pojejena și a apei din râul Nera, în localitatea Socol, în punctul de observare APA 1. Cu această ocazie, au fost prelevate și probe de apă.

Apoi, la începutul acestui an au fost monitorizate caracteristicile fizice ale materialului din depozitul de deșeuri miniere Tăușani – Boșneag, a apei din pârâul Radimna și a api din râul Nera în aceleași puncte de observație luate în considerare în 11 noiembrie 2019. În 3 martie 2020 au fost monitorizate caracteristicile fizice ale solului dintr-un teren agricol situat la periferia orașului Vinci (comuna Golubac), la punctul de observare SOL 1 la o distanță directă peste Dunăre de cca. 2,5 km de depozitul Tăușani – Boșneag și dintr-un teren agricol situat la periferia orașului Veliko Gradište, la punctul de observare SOL 2, la o distanță directă peste Dunăre de cca. 5 km de depozitul Tăușani – Boșneag. Ambele puncte de observație sunt situate pe malul drept al Dunării pe teritoriul Serbiei, la o distanță de 20 m de marginea apei.

În același timp, în punctele de observație au fost monitorizate caracteristicile fizice ale apei de la Dunăre.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/