Acțiune în regres împotriva judecătorului sau procurorului

Ordonanța pe legile justiției, care a ajuns vineri spre aviz la Consiliul Superior al Magistraturii, prevede tragerea la răspundere a magistraților care, prin rea credință sau gravă neglijență, produc prejudicii ca urmare a soluțiilor dispuse.

Amânarea pensionării anticipate a magistraților întrucât va avea un impact major asupra funcționării instanțelor și parchetelor, numirile în funcțiile de conducere de la Parchetul General, DNA, și DIICOT în urma unui interviu, în cadrul căruia candidații vor susține un proiect și, pentru a fi asigurată transparența procedurii, audierea se va transmite în direct, audio-video pe pagina de internet a Ministerului sunt doar câteva dintre modificările aduse de OUG.

Aceasta vizează și adoptarea modificării articolului 96 din Legea 303 privind prejudiciile. Astfel, potrivit documentului, Statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, urmează să exercite acțiunea în regres împotriva judecătorului sau procurorului dacă, în urma raportului Inspecției Judiciare rezultă că eroarea judiciară a fost exercitată de magistrați cu rea credință sau gravă neglijență.

O altă prevedere e legată de judecarea apelurilor. Acestea se vor judeca în complet format din trei judecători începând cu data de 1 ianuarie 2020. În procesele pornite începând cu data intrării în vigoare a acestei OUG și până la 31 decembrie 2019, apelurile se vor judeca în complet de doi judecători.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/