La 250 de ani distanță de scânteia care a aprins industria reșițeană pe malurile Bârzavei, jumătate din ceea ce reprezenta odată întregul, adică Uzina de Construcții de Mașini Reșița, continuă să se confrunte cu problemele ce decurg din insolvența declarată încă din anul 2011.
După cum se vede și din informațiile postate pe site-ul instituției, în ultimii 10 ani, nu s-a găsit varianta optimă pentru ca UCMR cu adevărat „să scrie istorie în continuare!”.
Până una alta, istoria recentă consemnează o situație deloc favorabilă și, după cum reiese din documente, uzina este datoare vândută. Administratorul judiciar a transmis conducerii UCMR o listă cu 188 de creditori, care își cer banii pentru creanțe garantate, bugetare, salariale și chirografare, adică fără ipotecă. Aici intră diverse prestații: furnizare de materie primă și servicii, entități din țară, dar și din străinătate.
La masa credală se află diverse autorități și regii ale statului, administrații publice locale, primării, sindicate, societăți bancare, furnizori de servicii din energie, combustibil, alte tipuri de materie primă din industria grea, transportatori, instituții de învățământ și chiar persoane fizice autorizate, către care ar trebui să ajungă suma totală de 859.355.952,75 lei.
Conform calendarului stabilit de către administratorul judiciar, conducerea uzinei reșițene trebuie să prezinte un plan de reorganizare a activității pentru a putea plăti aceste obligații bănești.
Din lipsă de cvorum, ieri, Adunarea Generală nu s-a putut întruni după cum era programat pentru a aproba planul în cauză, iar termenul de 30 de zile de la data comunicării, adică 5 iulie, este destul de scurt. Pentru astăzi a fost anunțată din nou întrunirea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor.
Rămâne de văzut ce soluție vor găsi administratorii speciali, cei care conduc astăzi destinele uzinei reșițene unde sunt mai puțin de 800 de salariați, din câteva mii cum erau odată.
Update 03.08.21
Nici astăzi, data celei de-a doua convocări, nu au fost îndeplinite condițiile de cvorum. Astfel, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, nu s-au putut discuta și aproba punctele de pe ordinea de zi, mai exact planul de reorganizare a activității UCMR.