Acru rău de tot! Prețuri mari la varză pe piețele din Lugoj și Făget, dar și pe marginea drumului, la Traian Vuia

Bănățenii se pregătesc să-și pună la butoaie varza pentru murat. Față de alți ani, prețul acesteia este dublu.

Varza este tot mai scumpă, de la un an la altul. În comparație cu anul trecut, când un kilogram costa 1 leu sau chiar mai puțin, dacă era achiziționată în cantități mai mari, acum ea are prețuri cuprinse între 1,5 lei și 2,5 lei, asta pentru că în comune cu tradiţie în această cul­tu­ră, suprafeţele pe care se găseşte plan­ta legumicolă au scăzut drastic. Traian Vuia este una dintre localitățile unde gospodarii au făcut averi din culturile de varză. În trecut, pe marginea drumului național care traversează acest sat, leguma se putea cumpăra aproape de la fiecare casă. Acum, abia mai sunt doi-trei gospodari care oferă varză la vânzare și aceea mai slab calitativă. „Eu am cerut între 2 lei și 2,5 lei pe kilogram, pentru că anul acesta nu este prea multă varză. Mulți nu o mai cultivă. O parte dintre cei care au pus această legumă au rămas în pagubă, pentru că nu s-a făcut din cauza secetei. E loterie cu ea și de aceea unii nu mai riscă”, ne-a spus Lazăr Suciu din Traian Vuia.

Puțină și la Bethausen

În urmă cu circa 25 de ani, și în comuna Bethausen, în spe­cial în satele Cliciova, Leu­cu­şeşti şi Cladova cul­ti­va­rea verzei se făcea pe su­pra­feţe ce depăşeau 200 de hec­tare. Treptat, aces­tea au scăzut la circa 100 de hectare, pentru ca în pre­zent pe câmp să mai fie lu­cra­te doar vreo 20 de hec­tare.

„Față de ultimii ani, când varza se cultiva pe aproape 40 de hectare, acum abia dacă s-a pus pe 20 de hectare. Din cauza secetei, multă este de slabă calitate sau nu s-a făcut deloc. În locul ei, agricultorii, mai ales cei din Leucușești, preferă culturile de vinete”, ne-a spus ing. agr. Constantin Mateșescu, din cadrul Primăriei Comunei Bethausen. Gospodarii au renunțat la această legumă, pentru că tre­bu­ie irigată, lucrată intens, iar în final, deşi producţiile erau bune, oamenii se tre­zeau că nu au cui să o mai vândă. Ea nu a mai avut cău­ta­re, pentru că acum se gă­seş­te din plin la vânzare şi în su­per­mar­keturi sau alte magazine de tip ABC. Aici, un kilogram de varză murată, ambalată, este între 6 și 7 lei, iar cea proaspătă este 2 lei.

Cea mai bună piață pentru cei care vor să achiziționeze această legumă este cea din Făget. Vineri, 25 octombrie, când în oraș a fost mare târg, cumpărătorii au putut achiziționa varza cu un preț mediu de 1 leu/kilogram. Miercuri, 30 octombrie, ea a avut altă valoare – 1,5 lei/kilogram. În aceeași zi, pe piața din Lugoj un kilogram de varză se vindea cu 2 lei.