Achiziția vaccinurilor COVID-19 – cea mai mare batjocură față de taxele colectate de la cetățeni

silviu hurduzeu

„Este cel mai mare tun din istoria României dat banului public, sub semnătura USR”, spune deputatul Silviu Hurduzeu, care a reacționat după ce a ieșit la iveală că ministrul USR al Sănătății ar fi achiziționat, în urmă cu un an, încă 40 de milioane de doze de vaccin pentru anii 2022 – 2023.

De la debutul campaniei de vaccinare până în 28 martie anul acesta, în România au ajuns aproape 33 de milioane de doze de vaccin, cu o valoarea totală de 143 de milioane de euro. La această valoare se vor adăuga alte 790 de milioane de euro din viitoarele facturi pentru dozele de vaccin comandate pe care țara noastră urmează să le primească în perioada 2022 – 2023.

„Au cumpărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat acum câteva zile vreo două milioane. Le-am aruncat. Noi avem o ţintă de populaţie pentru vaccinare de 15 milioane de români, în mai anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern, a fost contrasemnat de domnul Barna, pentru că era vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi mai sunt doi semnatari, ministrul de Finanţe şi prim-ministrul, dar toată procedura a plecat din zona de sănătate. Au mai făcut un contract de 40 de milioane de doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România”, a declarat Marcel Ciolacu duminică-seară la Antena 3.

El a precizat că pentru ultimele 40 de milioane de doze de vaccin, România va trebui să plătească alte 730 de milioane de euro.

„Este cel mai mare tun din istoria României dat banului public, sub semnătura USR. Este cea mai mare batjocură față de taxele colectate de la cetățeni.”, a fost reacția deputatului Silviu Hurduzeu. „Ultima achiziție de 39 de milioane de doze a fost aprobată de USR într-un moment în care România avea deja contractate de trei ori mai multe doze decât era nevoie pentru atingerea țintei de vaccinare stabilită de Guvern. Pentru a se consuma toate dozele achiziționate sub semnătura USR, cei 70% dintre români vizați de campania de vaccinare ar fi trebuit să se vaccineze de 6 ori! Sub semnătura USR, România aruncă la gunoi trei sferturi de miliard de euro!”, a mai replicat parlamentarul social-democrat.

banner 970 x 250