Acces la servicii medicale pentru viitoarele mame și copii mici care provin din familii sărace și localități izolate

park g9d46a872b 1280
untitled design set 970x90 px

5.000 de gravide și copii cu vârsta între 0 și 5 ani vor beneficia de acces la servicii medicale și sociale de calitate printr-un proiect demarat de Organizația Salvați Copiii.

„Primul pas spre sănătate” presupune dotarea cabinetelor de familie din mediul rural, astfel încât femeile însărcinate și copiii care provin din familii numeroase, cu venituri foarte mici, să aibă acces la servicii și programe de sănătate. 480.000 de euro vor fi investiți în dotarea a 37 de cabinete de medicină de familie din țară, cu 600 de echipamente medicale moderne.

Scopul este reducerea mortalității infantile și creșterea gradului de informare a gravidelor și mamelor tinere în legătură cu importanța controalelor medicale pre și post-partum, precum și a controalelor medicale pentru copii.

De acest program vor beneficia femeile și micuții din comunitățile defavorizate din 17 județe ale țării, inclusiv din vestul țării, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Chiar dacă localitățile din județul Timiș sau din județele învecinate nu se află în topul mortalității infantile sau în topul localităților cu multe mame minore, Organizația Salvați Copiii lucrează pe teren în județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și întâlnim foarte multe cazuri de localități izolare, care nu au medic de familie sau centru de permanență sau localități unde medicii de familie se confruntă cu lipsa echipamentelor medicale. Vorbim aici de localități izolate, care se află la zeci de kilometri de primul spital, unde persoanele vulnerabile nu au infrastructură, resurse să poată ajunge la spital și de aceea ne îndreptăm către aceste localități izolate pentru a dota cabinetele existente în localități pentru a furniza servicii medicale către populația vulnerabilă.”, a declarat Silvia Burcea, managerul de proiect.

infografic primul pas spre sănătate (1)

În România, rata mortalității infantile este una dintre cele mai mari la nivel european. Accesul viitoarelor mame la servicii de prevenție este limitat, inechitabil și neuniform din punct de vedere al calității serviciilor. În 2019, 27% din femeile gravide nu au beneficiat de niciun consult pe parcursul sarcinii, în condițiile în care doar 47% din localități au suficienți medici de familie și 328 de comune nu au medic de familie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/