Marius Damian și-a început prima zi de lucru ca administrator public al județului Caraș-Severin la Caransebeș, unde a participat la prima ediție a unui simpozion de etnografie, în organizarea muzeului și a Consiliului Județean Caraș-Severin.
Relația lui Damian cu Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță a fost strânsă în ultima perioadă, acesta ocupând și funcția de membru în Consiliul de Administrație al instituției.
Directorul Muzeului, Adrian Rancu, a invitat la eveniment o serie de personalități din Banat, oameni de cultură din Arad, Timișoara, Reșița, dar și din județul Caraș-Severin, alături de primarul Caransebeșului, Felix Borcean. Actualului manager interimar i-a fost urat de către managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Ioan Benga să ocupe cât mai curând funcția în urma concursului pe post, pentru a putea să-și pună amprenta asupra activității instituției culturale de acum încolo.
În deschiderea simpozionului a fost vernisată expoziția temporală „Obiceiuri bănățene în opera profesorului Sever Boșcaiu”, în colaborare cu Arhivele Naționale Serviciul Județului Caraș-Severin. Menționăm că în cadrul Serviciului Județean Caraș-Severin a Arhivelor Naționale se păstrează fonduri familiale, documente create de familiile Dragalina, Velovan, Boșcaiu, care reconstituie pagini din istoria Banatului din secolului al XIX-lea.
S-au putut observa în fotocopie documentele donate de familia Boșcaiu, originară din zona Aradului, localitatea Rădești, prin profesorul Tiberiu Boșcaiu, fiul lui Sever Boșcaiu.
„Datorită activității didactice și pedagogice desfășurate de către Sever Boșcaiu (1894 – 1983), intră în contact cu orașele Caransebeș și Oțelu Roșu, activând ca profesor de limba franceză la Școala Normală din Caransebeș, manifestând preocupări în domeniul literar, fiind autorul mai multor traduceri, studii, articole, manuscrise, precum: Amintiri despre Constantin Popasu, Credințe și obiceiuri, De la leagăn până la moarte, Antologie de credințe și obiceiuri. Simpozionul Tradiție și spiritualitate în satul românesc este un bun prilej de a accentua rolul țăranului român, al omului simplu în promovarea tradițiilor, al obiceiurilor, al portului și cântului popular de sute de ani”, ne-a precizat managerul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Dacian Rancu.