Un caz incredibil, cu urme înfipte adânc în comunism, a ajuns pe rolul instanțelor de judecată din Caraș-Severin. Persoana vizată are deja peste 80 de ani, iar omul își dorește cu disperare să se facă dreptate în cazul său, redeschis după 30 de ani.
Iosif Pataky a dat în judecată statul român, acuzându-l de faptul că l-a desproprietărit abuziv de bunurile pe care le-a deținut pe vremea comunismului, în urma înscenării unui furt la locul de muncă. Pentru faptele de care a fost acuzat în trecut nu există plângere, dar cert e că a fost condamnat chiar și la închisoare pentru o serie de materiale de construcție pe care nu le-a deținut niciodată în gestiune.
Acum, disperat, vrea să facă dreptate. ,,De condamnat, m-au condamnat la închisoare, iar doi ani i-am petrecut în arestul Poliției de la Reșița. Nu mai pot face nimic la acest capitol. Problema mea însă este că vreau să le demonstrez tuturor că sunt nevinovat și vreau să îmi revină bunurile care mi-au aparținut odată”, a povestit Pataky pentru www.expressdebanat.ro.
Colecționar de artă pe vremea lui Ceaușescu, bărbatul a achiziționat mai multe tablouri, bijuterii, dar și mobilier vechi de un secol. Cu acte pentru bunurile pe care le-a cumpărat în urmă cu zeci de ani, își dorește acum să le recupereze, dar în zadar. ,,M-au acuzat că aș fi furat materiale în valoare de 44.000 de lei, dar m-au condamnat și mi-au confiscat bunuri de peste 100.000 de lei. Diferența încerc acum să o recuperez. Problema mea este că toate expertizele care s-au făcut arată că sunt nevinovat”, a adăugat bărbatul, care e stabilit peste granițele țării.
Mobilierul e expus la muzeu
Mobilierul despre care Pataky vorbește poate fi admirat de reșițeni chiar în holul muzeului din cartierul Govândari. A trecut printr-o serie de expertize ale cunoscătorilor, care i-au estimat valoarea la aproximativ 10.000 de euro. Cert este că, în prezent, e o veritabilă piesă de expoziție la Muzeul Banatului Montan, iar dacă se dovedește că spusele bărbatului sunt reale şi judecătorii îi vor da dreptate, atunci vizitatorii vor fi privați de frumusețea lui.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157648081902808″]
,,Noi, ca instituție, doar găzduim piesa în cauză, ea nu este în proprietatea noastră. Statul român ni l-a dat în custodie”, a spus Dumitru Țeicu, directorul Muzeului Banatului Montan din Reșița.
În plus față de mobilier, Iosif Pataky mai încearcă să recupereze și o broșă de aur care i-a fost confiscată din casă, dar care nu a ajuns în custodia muzeului, ci a Băncii Naționale Române. Piesa este foarte veche și n-a mai fost văzută de acesta de când polițiștii lui Ceaușescu l-au desproprietărit.