ABSURD. Sala de sport pentru un liceu din Timișoara nu se poate realiza din cauza unui… zid

colegiul banatean 2
Stiri Timisoara si Resita Muzeul Banatului Montan mbmr 1000x100

Primăria Timișoara intenționa să ridice o nouă sală de sport pentru Colegiul Național Bănățean, iar un consilier local, de meserie arhitect, s-a oferit să realizeze și să doneze proiectul. Doar că lucrurile s-au blocat într-un… zid care nu poate fi demolat, din cauza mai multor nereguli.

Răzvan Negrișanu, consilier local USR, de meserie arhitect, anunța, în această toamnă, că va realiza și dona Primăriei Timișoara proiectul pentru construirea unei noi săli de sport pentru Colegiul Național Bănățean. Iată că după câteva luni, alesul local a venit cu detalii despre acest proiect, despre care spune că s-a împotmolit din cauza unui zid.

O să vă spun povestea unui zid, nu Zidul lui Pink Floyd, ci despre un altul, real și în același timp o metaforă a modului în care au fost gândite proiectele publice în Timișoara. Am anunțat aici că, împreună cu un grup de arhitecți și specialiști entuziaști, ne-am propus sa realizam un proiect pentru o nouă sală de sport pentru Colegiul Bănățean, pe care îl vom dona primăriei. Dar ne-am lovit de un zid. În trecut, pe amplasamentul viitoarei săli de sport, a existat o clădire. Aflată într-o stare avansată de degradare, construcția nu a mai putut fi salvată. Primăria a hotărât, acum ceva ani, să o dărâme și a apelat la o firmă de arhitectură să facă documentația pentru autorizația de demolare. Firma a făcut expertiza, documentele necesare și a obținut autorizația pentru demolare. Prin tema de proiect trebuia să păstreze acest zid ca să delimiteze proprietățile, dar consolidat, estetic, sigur. Primăria a angajat însă Colterm (da, Colterm, cu angajați energeticieni, se ocupa de gospodărirea construcțiilor publice prin oraș!!!) să facă demolarea. Colterm a venit cu un buldoexcavator, a pus jos clădirea și a îngropat-o în propriul subsol. Sună a metaforă frumoasă, dar, în realitate, în loc să evacueze resturile, pur și simplu au umplut subsolul clădirii cu rămășițele din dărâmături. Colterm nu a consolidat și zidul pentru că ei nu știu să facă așa ceva. Ei au venit cu buldoexcavatorul. Primăria a ridicat din umeri și a privit în altă parte, spre un alt proiect, poate cu același final neterminat de care ne lovim azi”, a explicat Răzvan Negrișanu.

muzeu tm oct 2024

Consilierul local USR spune că din cauza acestor greșeli au fost declanșate o serie de efecte în lanț. Și anume, arhitectul nu a putut semnat recepția la finalul lucrărilor, autorizația de construcție nu s-a închis, clădirea nu a putut fi radiată, deși nu mai există de mulți ani, iar zidul a rămas așa cum era, urât și nesigur.

Între timp autorizația de construcție a expirat, consolidarea nu mai poate fi făcută după proiectul inițial, iar zidul nimănui, încă în picioare, se poate nărui, poate provoca o tragedie. Îți vine să zici, ce mare lucru, doar nu o să ne împiedicăm de un zid, îl dărâmăm. Dar ar fi ilegal și poate am deschide, pentru viitor, un alt șir de întâmplări care va face pe altcineva să cerceteze ce s-a întâmplat în trecut și să repare în urma noastră. Acum noi trebuie să găsim o soluție pentru a ieși din acest impas, să mergem pe firul de neglijențe, să intervenim în acel punct din timp astfel încât realitatea birocratică să corespundă cu cea pe care o vedem cu ochiul liber. Peste tot în oraș sunt astfel de relicve, ziduri care ne pun în pericol și depun mărturie pentru toți cei 32 de ani de lucruri făcute fără cap. Dar noi vom face lucrurile diferit, mai bine, chiar daca asta ne va consuma mai mult timp si resurse”, a precizat Răzvan Negrișanu.

Stiri Timisoara si Resita Revista Banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/