O nouă găselniță a celor care ne conduc și care ar avea menirea de a ajuta pensionarii de peste 75 de ani cu venit minim și persoanele fără adăpost dovedește o totală lipsă de logică. Este vorba despre tichete în format electronic, pe un card, cu care beneficiarii pot cumpăra doar mâncare caldă. Cum în România cei mai mulți pensionari cu venituri mici trăiesc în mediul rural, pe cine ajută această măsură?
Aproximativ 130 de milioane de euro, atrași din fonduri europene. Mai exact, cardurile sunt oferite de Guvernul României, prin Ministerul Fondurilor Europene, ca parte a Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD), finanțat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).
Conform legii, beneficiarii primesc un card asemănător cardului bancar. Însă nu va funcționa întocmai ca un card bancar, ci va fi încărcat lunar cu suma de 180 de lei.
Destinatarii eligibili sunt persoanele care au împlinit vârsta de 75 de ani, care beneficiază de indemnizaţia socială pentru pensionari sau alte drepturi prin legi cu caracter special, plătite prin case teritoriale de pensii. În cazul în care destinatarii finali beneficiază de mai multe indemnizaţii sau venituri din pensii aflate în plată, iar valoarea cumulată a acestora depăşeşte 800 de lei, adică valoarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari, aceştia nu beneficiază de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde. De asemenea, în criteriile de eligibilitate se încadrează şi persoanele/familiile fără adăpost, inclusiv persoanele/familiile care au fost evacuate şi familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale.
Listele beneficiarilor sunt actualizate lunar şi permit introducerea sau eliminarea beneficiarilor, în cazul în care apar noi persoane eligibile, respectiv dacă unii beneficiari existenţi nu mai întrunesc condiţiile necesare acordării tichetelor sau decedează.
Ciudat este că, deși programul ar fi trebuit să devină funcțional din luna septembrie, distribuirea cardurilor s-a făcut în această campanie electorală, iar banii vor fi încărcați în luna decembrie, inclusiv cu sumele aferente perioadei care a trecut deja.
Trecând peste acest aspect și luând drept caz particular județul Caraș-Severin, vedem că aici există circa 3.400 de bătrâni care ar trebui să primească masă caldă în următoarele 10 luni. Cu toate acestea, întreg sistemul stă sub semnul haosului. La un calcul simplu, 180 lei/lună înseamnă 6 lei/zi. Un meniu complet costă aproximativ 15-20 de lei. Așadar, bătrânii au varianta de a mânca o masă caldă doar o dată la 3 zile din acești bani, dar nu au voie să cheltuie mai mult de 40 de lei o dată. Ceea ce nu ar fi poate atât de rău pentru cei care au un local în apropiere. Dar ce facem cu bătrânii de la sat, până la care un astfel de furnizor ar trebui să străbată poate zeci de kilometri? Și asta pentru că livrarea trebuie asigurată de fiecare firmă!
Am stat de vorbă cu un administrator al unei unități înscrise în programul social pentru mese calde. Este vorba despre Octavian Batori, administrator al Octavian Catering Reșița, singura unitate din oraș înscrisă în acest program. „Noi ne-am gândit ca, împreună cu anumite primării, vinerea să facem o livrare unică pe sate, să fie un meniu de weekend pentru bătrânii neajutorați, un pachet de 10 sarmale, șnițele, friptură de pui și prăjitură de casă în valoare de 40 de lei, suma maximă pe care au voie bătrânii să o cheltuie o dată. Să se facă o livrare unică vinerea ca să aibă pe weekend produse care se pot reîncălzi. Acestea fie ar fi preluate de cineva de la primărie, fie le-am duce noi”.
Costul săptămânal al transportului ar fi inclus în pachetul livrat, consideră Octavian Batori. „Trebuie organizat astfel încât să beneficieze toată lumea. Trebuie să fie o colaborare foarte bună între noi și primării, asistența socială. Mâncarea nu se poate livra zilnic, este imposibil, nu este preț pentru așa ceva. 40 de lei pe săptămână nu e mult. Noi așa am judecat-o, dar nicio primărie nu ne-a dat un răspuns clar până acum la propunerea înaintată de noi. Nimeni nu va face drumul zilnic, pentru că e mult consum de combustibil. Aici trebuie organizare. Primarii trebuie să se mobilizeze acum”, este de părere Octavian Batori, administratorul singurei unități care are cod CAEN de catering în Reșița, fiind totodată singura firmă care are autorizațiile necesare pentru a se implica în acest program.
Un alt administrator înscris în acest program spune că nu are cunoștință despre faptul că ar trebui să facă livrări în afara localității unde își desfășoară activitatea, în principal pentru că nimeni nu i-a spus cine ar plăti combustibilul.
Așadar, programul „Mese calde” îi lasă reci pe cei mai mulți dintre beneficiari, care se întreabă de ce nu li s-au oferit tichete de masă, pe care să-și fi putut cumpăra singuri alimente, fiind mult mai utile produse de genul făină, ulei, zahăr sau paste decât o masă caldă la câteva zile.
Mai e doar o săptămână din luna noiembrie, cardurile au ajuns la beneficiari, însă, după cum se vede, nimeni nu știe exact cum ar trebui să procedeze. Cine se interesează de bătrâni? Cât de bine știu bătrânii să utilizeze carduri? Și, în contextul pandemiei, cât de benefică este interacțiunea de acest tip? Deocamdată, nimeni nu are răspunsuri. Poate după alegeri…