ABA Banat a verificat curățenia din zona râurilor! 38 de localități au fost controlate

ABA Banat a desfășurat o acțiune de verificare a salubrității cursurilor de apă, șanțurilor și rigolelor. 38 de localități au fost controlate și câteva au fost avertizate să curețe deșeurile depozitate în zona râurilor.

Acțiunea s-a desfășurat în perioada 14 aprilie – 7 mai în cadrul unui program unde au mai participat Prefectura Timiș, Garda Națională de Mediu Timiș, ISU Banat și Garda Forestieră Timișoara. Numărul localităților verificate este de 38. Cursurile apelor aferente sunt Timiș, Bega, Bega Veche și Bârzava. Concluziile reprezentanților ABA Banat sunt că majoritatea administrațiilor locale și-au respectat atribuțiile cu privire la curățarea șanțurilor și rigolelor de colectare a apelor pluviale.

Printre neregulile identificate au fost cantitățile mari de deșeuri întinse pe o suprafața de 1500-2000 metri pătrați în apropierea localității Lugojel, pe malul stâng al Timișului. Comuna Găvojdia a fost sancționată cu un avertisment și, la următoarea verificare, ABA Banat a constatat că au fost înlăturate deșeurile. O situație similară s-a produs și la Lugoj, unde au fost găsite deșeuri depozitate ilegal pe terenuri virale. Curățenie s-a făcut și la Coșteiu și sub podul către Jdioara. „Pentru fiecare administrație locală unde au fost identificate deșeuri dispersate pe malurile cursurilor de apă, inspectorii au stabilit un plan de măsuri ce vizează menținerea permanentă a stării de salubrizare a cursurilor de apă în intravilanul localității, întreținerea și decolmatarea permanentă a rigolelor precum și a podețelor de pe raza localității”, a transmis ABA Banat.