A1, în atenția Comisiei UE! „România este menționată la întârzieri în construcția autostrăzii din cauza birocrației!”

Autostrada A1 a intrat în atenția Comisiei pentru Transport și Turism a Uniunii Europene. Lucrările întârziate și birocrația excesivă au fost criticate de Curtea de Conturi Europeană. Maria Grapini i-a adresat o scrisoare ministrului Bode prin care solicită prezentarea strategiei naționale privind transporturile.

Maria Grapini cere Guvernului Orban să accelereze lucrările pe autostrada A1 pentru a nu pierde fondurile europene. Curtea de Conturi Europeană a menționat că România este întârziată la proiectul de construcție din cauza birocrației excesive. Punctul de vedere al Curții este că fondurile alocate pentru lucrările la A1 nu au fost utilizate optim și depășirea termenului de finalizare nu face cinste țării în fața Uniunii Europene. Europarlamentarul i-a cerut ministrului Transporturilor să prezinte strategia națională privind transporturile pe cale ferată și rutieră.

„În raportul Curții de Conturi Europeană, România este menționată la întârzieri în construcția autostrăzii A1 cu o lungime de 582 km din cauza birocrației privind autorizațiile de construcții, fiind necesară o autorizație de construcție pentru fiecare 7 km și o autorizație de mediu pentru fiecare 26 km. Curtea Europeană de Conturi apreciază că în construcția autostrăzii A1 din România este o utilizare suboptimă a fondurilor UE. Având în vedere aceste lucruri și faptul că termenul inițial a fost depășit și există pericole să se depășească și termenul reactualizat, puteți să prezentați care este strategia națională în domeniul transportului pe cale ferată și rutieră, astfel încât România să poată beneficia de conectare conform TEN-T?”, a solicitat Maria Grapini în scrisoarea adresată ministrului Transporturilor, Lucian Bode.