A venit iarna și pe drumurile din Caraș-Severin. Sfaturi utile de la polițiști

zapada masina

Prima ninsoare mai serioasă din județul Caraș-Severin, care nu a țintit doar zona montană, aduce cu ea sfaturi de la oamenii legii pentru a preveni accidentele.

În această dimineață, circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă pe majoritatea drumurilor din Caraș-Severin: DN 6, zona Buchin și Domașnea, DN 57B, DN 58 zona Anina, DN 58B zona Bocșa, precum și în zonele montane.

Având în vedere informarea meteorologică emisă de Administrația Națională de Meteorologie, până la data de 6 ianuarie, ora 22.00, în special în zona montană se vor înregistra intensificări ale vântului, precipitații mixte și ninsori, pe arii restrânse formându-se polei sau ghețuș.

De asemenea, în cursul zilei de astăzi, sunt preconizate valori de trafic crescute, în contextul încheierii minivacanței de sărbători.

Astfel, pentru a preîntâmpina producerea de evenimente rutiere, polițiștii recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.

Având în vedere faptul că în această perioadă este posibil ca temporar partea carosabilă să fie acoperită de zăpadă sau polei, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!

Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.

Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul decât în condiţii normale.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! De asemenea, nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina!

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă și să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/