Iarna își arată colții! Viscol, ninsori și temperaturi scăzute!

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi o atenționare cod galben de viscol, temperaturi scăzute și ninsori îndeosebi la altitudini mari, care vizează aproape jumătate din țară. Avertizarea este valabilă până luni-noapte, la ora 22.00.

Potrivit ANM, sâmbătă și duminică, local și temporar, vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu rafale în general de 45 – 55 km/h, iar la munte de peste 70 km/h.

Temporar vor fi precipitații, astfel că în zona montană va ninge, în centrul, vestul, nordul și nord-estul teritoriului vor predomina ninsorile, iar în sud-est vor fi precipitații mixte. Local se va depune strat de zăpadă și, pe arii restrânse, se va forma polei sau ghețuș.

Meteorologii spun că zăpada va fi viscolită sau spulberată în zona montană, la început în regiunile vestice, apoi mai ales în cele estice, nord-vestice și centrale.

Avertizarea intră în vigoare sâmbătă la ora 17.00 și este valabilă până luni-noapte, la ora 22.00.

O altă avertizare valabilă de sâmbătă, de la ora 18.00, până luni, la ora 6.00 vizează zona de munte unde, la peste 1.700 de metri, vor fi ninsori, intensificări puternice ale vântului, viscol.

Astfel, la începutul intervalului în Carpații Occidentali, iar din a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică mai ales în Carpații Meridionali, va ninge moderat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent.

„Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 65 – 75 km/h, iar la altitudini mai mari de 1.700 m, mai ales în Carpații Meridionali și de Curbură, peste 90 – 100 km/h, viscolind și spulberând zăpada”, potrivit ANM.