A nins ca în povești pe Muntele Mic. Se redeschid pârtiile de ski?

muntele mic

Chiar dacă suntem spre finalul lunii septembrie, zonele montane din mai multe colțuri ale țării au îmbrăcat straiele albe ale iernii, datorită aerului polar care a pătruns din nord și a cuprins toată țara. Iubitorii muntelui au reale motive de bucurie.

Un prim episod hibernal a avut loc aseară și pe Muntele Mic, din județul Caraș-Severin, pârtia si-a schimbat culoarea și operatorii de turism, deja, își fac planuri pentru primii turiști. „Nu este un fenomen neobișnuit pe care să-l punem în cârca schimbărilor climatice. Zăpada are puterea de a rămâne și acum, chiar dacă în mod normal asta se întâmpla de la începutul lunii noiembrie, dar în ultimii ani vremea ne-a luat de foarte multe ori prin surprindere și noi ne vom bucura din plin de prezența turiștilor.”  au spus reprezentații unităților hoteliere de pe Muntele Mic.

Primele semne ale iernii au sosit și acum se înregistrează temperaturi negative în zona muntoasa înaltă. În această  dimineață a fost cea mai scăzută temperatură în Banat, pe Vf. Țarcu au fost -5 grd C, iar meteorologii au emis o informare de vreme deosebit de rece, valabilă până vineri seara în întreaga țară, dar și o avertizare Cod galben de vânt puternic în zona de munte.

Informarea meteorologică este în vigoare până vineri, la ora 23.00. Conform acesteia, la munte, vântul va avea intensificări cu viteze de peste 55-60 km/h, iar începând din noaptea de joi spre vineri, la altitudini mari, rafalele vor depăși 80 km/h.
Temporar, intensificări ale vântului se vor semnala joi și în regiunile estice, sud-estice și în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40-50 km/h, iar vineri în cea mai mare parte a teritoriului, local cu rafale în general de 50-60 km/h.

muntele mic 2

expresb 1000x100

Vremea se va menține deosebit de rece în toată țara, iar în timpul nopții în depresiunile intramontane și în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0-3 grade, favorizând izolat producerea brumei.
De asemenea, meteorologii au emis o avertizare Cod galben de vânt puternic la altitudini de peste 1.700 de metri. Avertizarea este în vigoare de joi, de la ora 21.00, până vineri, la ora 23.00. În acest interval, la munte, vântul va avea intensificări susținute cu rafale ce vor depăși 90-100 km/h

 

1000 x 200 gif