A murit Corneliu Murgu. Tenorul, fost director al Operei Naționale din Timișoara, avea 72 de ani

timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

Marele tenor de talie internațională, Corneliu Murgu, a murit la vârsta de 72 de ani. A condus timp de 19 ani Opera timișoreană. Tristă aniversare a Operei Naționale din Timișoara la împlinirea a 74 de ani de la primul spectacol al acestei instituții, anunță colectivul Operei.

„Cariera artistică a timișoreanului Corneliu Murgu a cunoscut o traiectorie spectaculoasă, răspândită pe cinci continente și strălucind pe cele mai importante scene ale lumii, de la Staatsoper din Viena la Tokyo, de la Munchen la Metropolitan din New York, de la Covent Garden din Londra la Johannesbourg și de la Paris la Melbourne alături de cei mai mari artiști ai generației sale.”, scriu cei de la Opera Națională din Timișoara.

Corneliu Murgu și-a continuat studiile de specialitate începute în țară la una dintre cele mai înalte școli de canto – Conservatorul din Florența, perfecționându-se cu Marcello del Monaco, fratele marelui tenor Mario del Monaco. A obținut importante premii pentru interpretare vocală la Vercelli (1977) și la Treviso (1978).

Calitatea vocală excepțională l-a recomandat pentru rolurile repertorului spinto cum ar fi: Andrea Chenier, Calaf, Cavaradossi, Samson, Turiddu, Radames, Luigi, Dick Johnson culminând cu Canio și Otello. După debutul excepțional în rolul Riccardo din „Bal mascat” de la Metropolitan din New York, Corneliu Murgu a fost invitat cu regularitate în Statele Unite ale Americii, evoluând pe scenele teatrelor lirice din Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach, Denver. Un alt moment important al carierei sale îl reprezintă debutul de la Covent Garden în rolul Calaf din „Turnadot” de G. Puccini. Fiind considerat unul dintre cei mai apreciați interpreți contemporani ai rolului Otello din opera omonimă a lui G. Verdi, Corneliu Murgu a primit Medalia Verdi d’Oro la Parma (Italia) în anul 1987.

Corneliu Murgu a contribuit în mod constant la galele organizate de UNESCO și UNICEF.

„În toată această excepțională activitate și subliniind ori de câte ori a avut posibilitatea că este originar din Timișoara – orașul în care s-a declanșat Revoluția Română din 1989, s-a implicat în organizarea a două concerte în beneficiul României, la 26 decembrie 1989 la Paris și la 30 ianuarie 1990 la Viena. În perioada mandatului de director general al Operei Naționale Române din Timișoara (2000 – 2019) a dezvoltat continuu repertoriul instituției și a contribuit la închegarea ansamblurilor artistice, a continuat Festivalul Internațional Timișoara Muzicală, a pus bazele Festivalului de operă și operetă în aer liber, a înscris instituția în Asociația Central & Estern Europeeans Contries dedicată operelor din țările aflate în centrul și estul continentului și care a avut ca scop colaborarea internațională între aceste importante instituții de cultură, a organizat la Timișoara o ediție a renumitului Concurs Internațional de Canto de la Verviers, Belgia, a invitat în spectacolele instituției soliști, dirijori, regizori, scenografi, coregrafi cu renume internațional.”, mai anunță cei de la Operă.

promovare banner maxagro

În 2014, 2015 și 2016, Corneliu Murgu a realizat regiile artistice ale spectacolelor de operă „Trubadurul”, „Turandot”, „Cavalleria rusticana” și concepția artistică a baletului „Paiațe”. De-a lungul perioadei sale de management a organizat numeroase turnee ale colectivului Operei timișorene în: Olanda, Austria, Germania, Italia, Belgia, Spania, Qatar, Liban, Grecia, Serbia, Ungaria.

Corneliu Murgu a fost decorat cu Ordinul Serviciului Credincios, în rang de „Cavaler” de către Președintele României, Crucea de Onoare pentru Artă și Știință – Gradul I acordată de Președintele Austriei, Medalia Verdi d’Oro pentru interpretarea rolului Otello acordat la Parma, Medalia „Gheorghe Dima” a Senatului Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, titlul de Profesor Onorific al Universității „Transilvania” din Brașov, premiul pentru solistică pe anul 1998 acordat de revista „Actualitatea Muzicală” pentru rolurile interpretate la Opera Națională Română, Premiul pentru Excelență în Cultură pe anul 2001 acordat de Austrian Airlines.

În anul 2001 i s-a acordat titlul de „Cetățean de Onoare” al Municipiului Timișoara.

În calitate de membru a participat în numeroase jurii ale competițiilor naționale și internaționale de la Toulouse, Verviers, Seul, Reggio Calabria, Moscova, Brusseto, Lugoj și a oferit tinerilor soliști cursuri de măiestrie interpretativă la Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Piatra Neamț, Craiova și în străinătate la Reggio Calabria, Terni, Milano, Seul, Salzburg.

publicitate tmc 640