A iubi sau a nu iubi Reșița? Cea mai controversată piesă de teatru se joacă duminică, la Palatul Cultural!

Nici nu s-a jucat încă în fața publicului larg, dar cea mai nouă piesă a Teatrului de Vest din Reșița a stârnit deja un val de reacții. Este de departe cea mai controversată creație a teatrului reșițean, care a împărțit orașul în două. Veți putea decide singuri dacă „Secretul fericirii la Reșița” este o reclamă sau o antireclamă pentru oraș mergând la teatru duminică, la ora 19.30.

S-a creat deja isterie în jurul unei piese de teatru care nici nu s-a jucat încă. Este vorba despre „Secretul fericirii la Reșița” în regia lui Ștefan Iordănescu. Piesa este diferită față de tot ce s-a jucat la Reșița. Povestea este desprinsă din realitatea orașului, particularizând efectele schimbărilor asupra locuitorilor.

„E un spectacol care a stârnit vâlvă și interes, ceea ce ne și doream. E un text făcut pentru orașul ăsta și care prezintă niște realități, trecute prin prisma artistică a echipei de realizatori. Nimic nu e unic în România, e repetitiv, sunt cel puțin vreo 10 locuri din România, similare cu Reșița și cu problemele de aici, unde piesa se potrivește”, spune Ștefan Iordănescu, regizorul piesei.

Tocmai pentru că scenariul reflectă parcursul municipiului de pe Bârzava, cu bune și cu rele, unii au sărit ca arși, simțindu-se atacați la auzul scenariului. „Mi s-a adus reproșul, ca manager, de ce nu știu ce se întâmplă în teatrul meu. Cum să nu știu ce se întâmplă? În teatrul meu am invitat un regizor absolut important, de marcă, iar atunci când invit un regizor, îi acord întreaga încredere și întreaga libertate. Nu am înțeles toată vâlva asta. Bineînțeles, din orice poți face un scandal. Dar dacă vrei să fii muscă, te hrănești cu rahat, dacă vrei să fii albină, te hrănești cu polen. E un spectacol decent, viu, cu care nu mi-e rușine și cu care putem merge în multe locuri”, spune managerul instituției de cultură.

Printre cei care s-au aprins se numără conducerea Radio Reșița și reprezentanți din Primărie, după cum susține managerul Teatrului de Vest, Florin Ionescu. „Am fost la București marți și miercuri. Marți am primit telefoane: unul de la doamna directoare a Radio Reșița și unul de la domnul director artistic, Dan Mirea. Mi s-a spus că spectacolul ar ataca imaginea radioului și că ar ataca chiar direct pe domnul primar. Pentru că am fi sugerat că radioul este ascultat doar de persoane vârstnice și că s-ar fi stârnit vâlvă mare în Primărie. Dar am văzut spectacolul cu ochii mei. Nici pe departe să fie vorba de așa ceva”.

Fără dar și poate, publicul va fi împărțit în urma vizionării piesei, o piesă construită pe întâmplări din viața orașului. „Am primit două tipuri de reproșuri: pe de-o parte, vedeți că loviți în primar, de cealaltă parte, nu cumva v-a sponsorizat Primăria, de e totul atât de roz în Reșița? Exact musca și albina. Dacă vrei să privești rahatul, privești rahatul. Cu siguranță nu este vorba despre domnul primar. Iar treaba cu radioul era o chestie pozitivă. Pentru că după ce tineretul pleacă și rămân oamenii cu problemele lor, bătrânii, săracii, asta e realitatea, cine îi mai ascultă? Păi Radio Reșița îi ascultă. Deci era o chestie pozitivă. Dar, ok, nu s-a vrut, nu se face. E un radio local, Radio X, Radio Bârzava”, explică Florin Ionescu.

„Secretul fericirii la Reșița” este cu siguranță o piesă de neratat, măcar prin prisma reacțiilor pe care le-a stârnit. Cât de frumos sau urât este orașul? Cât de bine sau de rău o duc locuitorii de aici? Merită să rămâi sau merită să pleci? Poate veți găsi răspunsuri cu ajutorul actorilor care vor pune viața din Reșița în scenă: Camelia Ghinea, Ana-Maria Cizler, Andrada Samoilă, Dan Mirea, Marius Tudor. Duminică, ora 19.30, pe scena Palatului Cultural.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/