A început construcția primului parc fotovoltaic plutitor!

lucrari parc fotovoltaic grebla 1
1000x100 resita 02

TMK Hydroenergy Power, în parteneriat cu Innovation Norway, construiește pe lacul Grebla din Reșița primul sistem de energie fotovoltaică plutitor, ce va genera mai bine de 1 milion kW/an. Acest proiect înseamnă o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de peste 300 t CO2 anual.

Proiectul centralei fotovoltaice de pe lacul de liniștire Grebla aduce energia viitorului mai aproape, prin dezvoltarea primului sistem de energie fotovoltaică plutitor de 1000 kW. Astfel, va fi pusă în valoare sinergia dintre soare, apă și infrastructura electrică a TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România.

Proiectul își propune să dispună de corpul de apă neutilizat în prezent al lacului de liniștire Grebla, cu o suprafață de aproximativ 30.000 m². Energia produsă va acoperi parțial consumul intern de energie electrică al TMK Hydroenergy Power. De asemenea, producerea de energie cu ajutorul soarelui va duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care va totaliza peste 332,622 t CO2 pe an, transmit reprezentanții CEZ România.

Valoarea investiției este de 1,36 milioane de euro, TMK Hydroenergy Power beneficiind de un grant Innovation Norway pentru a acoperi o parte din cheltuieli. 131.950 de euro reprezintă valoarea neeligibilă, iar valoarea totală eligibilă este de 1.231.602 de euro, din care 737.500 de euro reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă.

publicitate tmc 640

lucrari parc fotovoltaic grebla

S-a dat startul proiectului

Primii pași pentru implementarea proiectului au fost deja făcuți. Au fost livrate panourile fotovoltaice împreună cu flotoarele și echipamentele conexe acestora și au fost derulate etapele preliminarii pentru începerea lucrărilor de montare a panourilor fotovoltaice.

În următoarele săptămâni se va realiza:

  • asamblarea flotoarelor (sistemelor plutitoare);
  • instalarea panourilor fotovoltaice;
  • realizarea lucrărilor de conexiune;
  • integrarea centralei fotovoltaice plutitoare în sistemul existent.
publicitate Timisoara banner maxagro