Propunerea primarului Caransebeșului de diminuare a coeficienților salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual cu funcții de conducere, precum și pentru funcționarii și personalul de execuție cu grad profesional superior a fost respinsă de consilierii locali. Inclusiv de cei ai partidului pe care îl conduce!
Felix Borcean a venit la prima întâlnire în plen de anul acesta a aleșilor locali, într-o ședință extraordinară, cu o propunere care n-a fost agreată de nimeni. Nici măcar viceprimarul Bebe Pasere sau consilierii PSD n-au votat diminuarea coeficienților salariilor de bază pentru angajații din categoriile amintite mai sus. Odată cu majorarea salariului minim pe economie de la 2550 de lei la 3000 de lei, în Primăria Caransebeș se va înregistra o creștere a cheltuielilor salariale de 18 la sută. De la 19 milioane la 22,4 milioane lei. Pentru evitarea reorganizării și reducerii numărului de angajați din cauza discrepanței existente între coeficienții acordați gradului profesional superior/grad IA și gradului profesional principal/grad I, directorul economic și primarul Borcean au ajuns la variante reducerii coeficienților salariului de bază al gradului profesional superior/grad IA și celor acordați funcțiilor de conducere. Propunerea a picat în plen.
„La Transal, care este tot o societate a Primăriei, controlată de Consiliul Local, unde lucrează 100 de persoane, se pune această problemă: fie de reducere de personal, fie a tăierilor salariale. Oamenii aceștia nu sunt rupți din context. Și Primăria, și spitalul, și Transalul suferă de aceleași probleme. Nu putem să aruncăm tot felul de anateme și să nu luăm nicio măsură. Cred că au înțeles greșit consilierii, deși am avut o ședință și le-am explicat. Era vorba de reducerea unor coeficienți pe care noi îi stabilim, votați în Consiliul Local, care au fost stabiliți în 2017, niște coeficienți pentru diferite grade de salarizare. Prin această propunere nu scădea niciun salariu, din contră, toate creșteau, dar unele mai mult și altele mai puțin, realizându-se astfel o apropiere între categoriile salariale, pentru că la un moment dat exista o discrepanță mare între două grade vecine în grila salarială.”, a explicat edilul-șef pentru expressdebanat.ro.
Prin propunerea cu care a venit în fața consilierilor locali Felix Borcean spune că nu a urmărit să facă economie la buget, deși admite că s-ar fi economisit cam jumătate de milion de lei pe an. „Noi avem venituri foarte mari pe fonduri europene, dar bugetul local asigură funcționalitatea. Nu pot să spun oamenilor că aproape jumătate din buget se duce pe salariile a 200 de oameni. E și lipsă de fair-play că la noi nu se iau măsuri și cerem doar la Transal măsuri drastice. La spital ne ferim. De ce? Că sunt mulți oameni? Ne adresăm unei mase de 500 oameni aici. Unele dintre aceste persoane cărora li se aplicau aceste ajustări sunt cele de la proiecte europene, unde sunt sporuri de până la 50%, care tot din bugetul local vin. O să ajungă unii să aibă și sporuri de la proiecte europene, dar nu o să poată să și le încaseze pentru că ating nivelul salariului viceprimarului și legea spune clar că niciun salariu nu poate depăși salariul viceprimarului. Prin această modalitate de calcul rezolvam și problema asta.”, a mai spus primarul Borcean.
În ciuda faptului că proiectul a fost respins în bloc, fie prin vot negativ, fie prin abținere, tot acolo unde au propus directorul economic și primarul Borcean se va ajunge, susține acesta din urmă. Doar că prin alte metode. „A fost un vot populist, de teamă! Le-am spus consilierilor că eu încasez și îmi asum. Unii oameni au înțeles, cum este directorul economic. E o reglare per ansamblu mai corectă a grilei salariale. Noi trebuie să fim un exemplu, noi trebuie să fim primii care să facem astfel de lucruri. O să găsim altă modalitate de a ne regla bugetul, probabil nu vom mai da sporuri așa de mari la proiectele europene. La momentul când s-a făcut grila aceea, toți au fost mulțumiți. Mai trebuie să luăm și măsuri nepopulare!”, a conchis primarul Caransebeșului.