A fost inaugurat Consulatul Onorific al Regatului Belgiei la Timișoara

consulat 3
explo 1000x200

Consulatul Onorific al Regatului Belgiei la Timișoara a fost inaugurat, miercuri după-amiază, în prezența ambasadorul Belgiei în România, Philippe Benoit. Omul de afaceri Ovidiu Șandor a preluat funcția de consul în urmă cu mai bine de un an, însă până acum nu s-a organizat un eveniment oficial de prezentare.

Consulatul Onorific al Regatului Belgiei din Timișoara va funcționa în Casa ISHO și va deservi județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Mehedinți.

„Totul a plecat de la faptul că am fost implicat, în calitate de comisar din partea României, în proiectul Europalia, un proiect de diplomație culturală pe care România l-a avut în Belgia acum patru ani. Ulterior, când noul ambasador al Belgiei a venit la postul său de la București, mi-a propus această poziție onorifică. Ținând cont că e vorba de o țară importantă în arhitectura Europei, am acceptat cu mare drag această poziție.”, a spus Ovidiu Șandor.

Consulatul oferă o serie de servicii precum legalizarea documentelor private, autentificare a copiilor după documente originale şi confirmarea certificatelor emise în Belgia pentru cetăţenii care locuiesc în districtul consulatului. Belgienii care întâmpină diverse probleme sau au nelămuriri se pot adresa consulatului pentru a fi consiliaţi sau pentru a li se acorda ajutorul necesar.

Peste o sută de firme belgiene sunt în Timiș

În România sunt peste 4.600 de firme belgiene; după ultimele statistici, Belgia este al 9-lea investitor din România. În Timiș sunt peste o sută de firme cu capital belgian care activează în domeniul logistic, agricultură și producție industrială, printre care și o fabrică de ciocolată în Timișoara.

„Încercăm să sprijinim persoanele și firmele belgiene din această regiune atunci când au dificultăți sau probleme. Consulatul onorific se ocupă strict de problemele belgienilor de aici. Dar ne mai propunem să fim și un catalizator al relațiilor economice, culturale, academice, sociale între cele două țări. Cred că alături de celelalte consulate onorifice din Timișoara și Belgia își are locul său în această constelație.”, a mai spus Ovidiu Șandor.

În Timişoara sunt trei consulate generale – Germania, Serbia şi Italia – şi 13 consulate onorifice – Ungaria, Austria, Cehia, Coreea de Sud, Franţa, India, Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia de Nord, Țările de Jos, Peru, Suedia şi Tunisia.