A fost finalizată platforma dedicată programărilor pentru vaccinarea împotriva Covid-19

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 este operațională, începând de astăzi, 28 decembrie. Programările se vor face conform strategiei de vaccinare.

Astfel, în această primă fază se pot programa doar angajații din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare: grupa a II-a, fiind reprezentată de populația cu grad de risc și persoanele care desfășoară activități în domenii cheie, esențiale, dar și grupa a III-a – populația generală.

„Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale. Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a III-a”, au transmis autoritățile.

Pașii de înscriere sunt ușor de parcurs. Din platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, se accesează meniul „Programează-te” sau se accesează direct link-ul disponibil AICI.

Oamenii își creează un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. În respectivul cont, cetățenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul, adică cea de-a doua doză.

De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată.

publicitate ziar expresb 1000x100

Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate.

Personalul medical din centrele de vaccinare va utiliza tablete distribuite de STS, cu ajutorul cărora se va realiza accesul securizat în aplicația Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV). Aplicația RENV este pusă la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică pentru a avea evidența vaccinărilor.

Platforma a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale formulate de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Platforma și sistemele informatice puse la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale au fost configurate astfel încât să permită accesarea simultană de către un număr mare de utilizatori, totodată fiind implementate și măsuri specifice de securitate cibernetică.