A fost constituit noul Consiliu pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest. Romeo Dunca, ales vicepreședinte

Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest s-a întrunit astăzi, 3 decembrie 2020, la sediul Consiliului Județean Arad, în ședința de constituire, prima de după alegerile locale, desfășurată în condiții speciale pe fondul Covid-19.

A fost aprobată componența CDR Vest pentru perioada 2020 – 2024, iar membrii Consiliului au fost informați despre stadiul implementării Programului Operațional Regional 2014-2020, Programul Operațional Regional 2021-2027 – Regiunea Vest, program care va fi gestionat de ADR Vest, în calitate de Autoritate de Management, dar şi despre alte finanțări europene, disponibile în viitoarea perioadă de programare. S-a discutat și despre proiecte de infrastructură.

Așadar, a fost aprobată componența CDR Vest pentru perioada 2020 – 2024, după cum urmează:

Laurențiu Nistor – președintele Consiliului Județean Hunedoara, Romeo-Dan Dunca – președintele CJ Caraș-Severin, Iustin-Marinel Cionca-Arghir – președintele CJ Arad, Alin-Adrian Nica – președintele CJ Timiș, Dan Bobouțanu– primarul Municipiului Hunedoara, Dănuț Buhăescu – primarul Orașului Uricani, Tiberiu Păsconi – primarul Comunei Totești, Ioan Popa – primarul Municipiului Reșița, Cristian Miclău– primarul Orașului Băile Herculane, Brian Filimon – primarul Comunei Măureni, Călin Bibarț – primarul Municipiului Arad, Petru Antal –  primarul Orașului Pecica, Corneliu Popi-Morodan – primarul Comunei Ghioroc, Samuel Dominic Fritz – primarul Municipiului Timișoara, Dănuț Groza – primarul Orașului Sânnicolau Mare, Ionuț Stănușoiu – primarul Comunei Ghiroda. Consiliul are 16 membri, fiind alcătuit din președinţii consiliilor judeţene din regiune şi câte un reprezentant al fiecărei categorii de unitate administrativ-teritorială – municipiu, oraș și comună din fiecare județ.

„Cred că avem ocazia și șansa unică de a gândi și a ataca proiecte de infrastructură mare, cum nu au fost realizate până acum în regiunea noastră. Fie că vorbim de infrastructură rutieră, feroviară sau de sănătate, fie discutăm de proiecte de finețe din cercetare-dezvoltare sau de sprijinirea întreprinderilor mici, mijlocii și mari de a face față concurenței tot mai acerbe la nivel european. Toate aceste pachete de măsuri pe care Agenția de Dezvoltare Regională le va pregăti pentru autoritățile publice și pentru companii sunt capitale pentru dezvoltarea economică și socială a celor patru județe”, a spus Alin Nica.

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest este organismul regional deliberativ care coordonează politica de dezvoltare regională la nivelul regiunii și implicit activitatea ADR Vest. În cadrul ședinței de astăzi a fost ales noul președinte al CDR Vest – Iustin Cionca președintele CJ Arad, dar și vicepreședintele – Romeo Dunca, președintele CJ Caraș-Severin. Aceste funcții sunt îndeplinite, prin rotație, pentru câte un mandat de un an, de către președinții celor patru consiliilor județene.

Membrii CDR Vest au fost informați despre stadiul implementării Programului Operațional Regional 2014-2020 și Programul Operațional Regional 2021-2027 – Regiunea Vest, program care va fi gestionat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest în calitate de Autoritate de Management.

La ședință a participat, la invitația ADR Vest, și Adrian Mariciuc, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, care le-a prezentat membrilor CDR Vest programele europene naționale disponibile în viitoarea perioadă de programare şi oportunitățile de finanțare care vor exista.

„La nivelul Ministerului Fondurilor Europene, în calitate de coordonator al fondurilor acestea europene nerambursabile și rambursabile, avem câteva priorități majore. Toate resursele alocate României vor fi utilizate la timp, până la pregătirea viitoarei perioade de programare. În cadrul întâlnirii de astăzi, am trecut în revistă câteva dintre oportunitățile de finanțare imediată, care să fie puse la dispoziția autorităților publice locale”, a spus Adrian Mariciuc, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

În cadrul Regio-POR 2014-2020, în Regiunea Vest au fost contractate, până în prezent, 750 de proiecte în valoare totală de aproape 1,3 miliarde euro, valoarea finanțării nerambursabile depășind deja 1 miliard de euro, față de o alocare inițială de 634 milioane euro. Alte 247 de proiecte se află în evaluare sau precontractare, având o valoare totală de 392,71 milioane euro și 198,24 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile. În total, au fost depuse 1.510 proiecte la nivelul regiunii, valoarea lor totală depășind 2,2 miliarde euro.

În ceea ce privește viitoarea perioadă de programare, Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2021-2027 în Regiunea Vest, a elaborat prima versiune a acestui program, care a fost transmisă și se află în curs de negociere cu reprezentanţii Comisiei Europene.

Vor putea fi finanțate mai multe intervenții, în cadrul celor cinci obiective de politică propuse de Regulamentul Comun al UE privind Fondurile Europene. Astfel, POR Vest 2021-2027 este structurat în șase priorități, după cum urmează: prioritatea 1 – o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice, prioritatea 2 – o regiune cu orașe Smart și o administrație digitalizată, prioritatea 3 – o regiune cu orașe prietenoase cu mediul, prioritatea 4 – o regiune accesibilă, prioritatea 5 – o regiune educată, prioritatea 6 – o regiune atractivă.

Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței CDR Vest a vizat portofoliul de proiecte de infrastructură din Regiunea Vest selectate pentru finanțarea pregătirii documentațiilor tehnico-economice prin Programul Operațional de Asistență Tehnică 2014-2020, proiecte pentru care beneficiarii vor avea obligația să depună cereri de finanțare în perioada de programare 2021-2027 pentru realizarea investițiilor.

Regiunea Vest beneficiază de o alocare de peste 34,2 milioane lei pentru pregătirea de proiecte. Membrii CDR au aprobat lista de proiecte prioritare aferente domeniului infrastructurii rutiere de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și/ sau drumuri de legătură, la nivelul Regiunii Vest.

Lista cuprinde patru proiecte, care au o valoare estimată de aproape 113 milioane euro (TVA inclus): „Modernizare rețea rutieră în zona de nord a județului Arad” (Județul Arad), „Modernizare DJ 571 – Intersecție DN 57 – Moldova Nouă – Cărbunari – Sasca Montană – Ciuchici (intersecție DN 57)” (Județul Caraș-Severin), „Modernizare DJ 705 A: Orăștie – Costești – Sarmizegetusa Regia, km 2+200 – 19+465” (Județul Hunedoara) și „Construirea drumului județean de legătură pentru conectarea Aeroportului Internațional “Traian Vuiaˮ Timișoara la Autostrada A1” (Județul Timiș).

De asemenea, CDR Vest a aprobat în ședința de astăzi cuantumul contribuțiilor consiliilor județene din Regiunea Vest la Fondul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest pentru anul 2021 și al contribuțiilor pentru funcționarea birourilor regionale pentru cooperare transfrontalieră România-Serbia, din Timișoara și România-Ungaria, din Oradea, pentru anul 2021, precum și bugetul și organigrama ADR Vest.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/