Societatea Meridian 22 a anunțat că în urma lucrărilor din ultimul an la instalațiile Stației de Epurare de la Jabăr, parametrii de epurare a apelor uzate colectate de pe raza municipiului Lugoj au fost îmbunătățiți semnificativ.
Conform operatorului de apă-canal, parametrii de toxicitate, măsurați, ai apelor procesate și deversate ulterior în Timiș s-au redus cu 275 de unități, de la 350. A fost cerință a autorităților de mediu și a celor de la Apele Române, pentru ca municipalitatea lugojeană să nu mai primească amenzi, pentru ape neconforme, în prezent stația încadrându-se în clasa a doua de epurare, nivelul parametrilor de eliminare a rezidurilor și depunerilor toxice din ape situându-se la 75 de unități, limita admisă pentru eliminarea completă a sancțiunilor fiind de 25 de unități. În 20 septembrie este termenul limită solicitat de cei de la Apele Române pentru depunerea documentației necesară autorizației de funcționare a stației.
“S-au efectuat o serie de lucrări de îmbunătățire la treapta mecanică, la bazinele treptei biologice și la bazinele de decantare, care au dus la scăderea semnificativă a parametrilor de toxicitate, care contează pentru obținerea autorizației de funcționare. S-a reușit refacerea treptei mecanice, prin ridicarea la nivel maxim a cuvelor de încărcare și s-au montat două pompe la ieșirea din această treaptă, care permit reținerea corpurilor străine. La treapta biologică s-au refăcut trei din cele nouă bazine, cu diuzele aferente și alte echipamente. Din cele 10 decantoare de nămol au fost refăcute cinci. Vom continua lucrările și la partea chimică, prin care vom putea să reducem toxicitatea sub 75 de unități și să ne apropiem de limita admisă de 25 de unități, care e îndeplinită de foarte puține stații din țară”, a explicat Acvilian Belințan, administrator Meridian 22.
În prezent, penalizările pentru poluarea Timișului cu apele deversate din stația de epurare sunt suspendate.